BOLETUS

Društvo gljivara Bujštine - Associazione micologica del Buiese

KESTENIJADA – OPRTALJ 13.10.2019.

Kao svake godine tako i ovu godinu Boletus – D.G. Bujštine sa svojim članovima uveličao je feštu od kestena – nazvana Kestenijada.

Prekrasan jesenski dan kao naručen za takvu feštu. Naši gljivari na čelu sa Linom Bazjakom u Loži na Trgu postavili su izložbu gljiva negdje oko 90 vrsta. Gljiva bi bilo i više, ali dogodilo se da je prije Kestenijada bilo iznimno suho, tako da je gljivama nedostajalo vode. Ali svejedno uspjelo se sakupiti dovoljno da bi posjetiteljima mogli pokazati one glavne jestive, a naravno i otrovne, na koje se treba posebno paziti kod branja.

Jedan osurt na branju gljiva koji je upućen beračima gljiva je da se gljive koje poznate i one koje ne poznate ne stavljaju u istu košaru. Tijekom branja i premještanja košare može doći do oštećenja otrovne gljive tako da će se komadić otrovne pomiješati sa dobrom, a mi ćemo odvojiti dobru, ali između lamela može biti taj komadić otrovne koji je dovoljan da se otrovate. Zato oprez!

Uz izložbu gljiva ove smo godine napravili gljivarski kotlić i to malo veći. Naši vrijedni članovi koji su bili zaduženi za kotlić odradili su posao za pet, to jest za pohvalu.

Kotao od 120 litara nestao je praktično za sat vremena; to znači da je bio ne dobar, nego super dobar!

Jedno veliko hvala gljivaricama našeg društva, a i gljivarima koji su uveličali Kestenijadu u Oprtlju i pokazali kad se vrijedne ruke slože, sve se može, sve se može! 🙂

Načelnik Općine Oprtalj zahvalio se Boletusu i onima koji su tog dana uveličali njihovu feštu. Naša suradnja sa Općinom Oprtalj se nastavlja uz obostrano zadovoljstvo jer Boletus je društvo cijele Bujštine.

Slijedi galerija slika:

 

Najnovije

Gljivarijada u Petrovoj gori

Članovi D.G. Bujštine “Boletus” 02. listopada sudjelovali su na gljivarijadu u Petrovoj gori Muljava u organizaciji Gljivarskog društva Karlovac. U sklopu manifestacije organizira se izložba

Pročitaj više »