Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 61
Jestiva, izvrsna


Tricholoma  terreum (Sch:Fr) Kummer
Mišek, lažna sivka, miška, zemljana vitezovka, prljava vitezovkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a slijedeće tri Ervin Raguzin.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. Tanak, krhak, najprije konveksan zatim raširen, sredina izbočena. Sivkasto crnkaste boje, sa brojnim sitnim sivkastim ljuskicama po cijeloj površini.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki, široki, nepravilne oštrice, krhki, izrezani uz stručak, pomiješani sa kraćima. Najprije bjelkasti, zatim sve više poprimaju sivu boju.

STRUČAK:
Visok do 6 cm, debljine do 1 cm, svilenast, vlaknast, bjelkaste boje ili malo sivkast. Najprije pun, kasnije se prošuplji.

OTRUSINA:
Bjelkastožućkasta.

MESO:
Meso je tanko, lako lomljivo, bjelkastosive boje. Bez posebnog mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglasto eliptične, 6-7.5 x 3.5-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste isključivo u crnogoričnim šumama, posebno uz borove (Pinus). Također može rasti i po livadama, u blizini kuća ili u parkovima, pod uvjetom da su u blizini borovi. Na svim nadmorskim visinama.

JESTIVOST:
Vrlo dobra jestiva gljiva, jedna od najboljih vitezovki. Na pojedinim mjestima uz borove raste u fantastičnim količinama pa ju se može nakupiti u velikom broju.

DOBA:
Jesen, sve do prvih mrazeva, a u primorskim krajevima i zimi.

SLIČNE VRSTE:
Najviše joj nalikuju druge jestive vrste vitezovki, kao što su Tricholoma myomyces i Tricholoma gausapatum od kojih se vrlo teško makroskopski može razlikovati. Pojedinci će mišeka zamijeniti sa Tricholomom portentosum koja ima miris po brašnu i žućkaste nijanse po listićima i stručku, zatim Tricholomom scalpturatum koja raste po listopadnim šumama i na dodir i starenjem požuti. Treba obratiti pozornost da se ne zamijeni sa opasnom otrovnom Tricholomom tigrinum koja raste najčešće u bjelogoričnim šumama, naraste puno veća, robusnija, sa daleko debljim stručkom i ima miris po brašnu.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno