Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 21.5.2011.g.

Gljiva br. 324
Jestiva


Suillus  grevillei (Klotzsch)Singer
Prstenjak,elegantni vrganj,lični vrganjPorijeklo slika: fotografija i nalaz Marjan Kuštera


Opis:

KLOBUK:
Od 6-15cm u promjeru.živo žut ili narančast,malo smeđast ka središtu,gladak i gol.Kod mladih primjeraka je poluloptastog obličja,a stariji ispupčeni do obli.Sluzav je po vlažnu vremenu,a po suhu ljepljiv.Rub klobuka je gladak.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su limun žute,prirasle,a pore kod mladih žute i guste ispod jednog milimetra.Kod starijih gljiva i na dodir budu boje cimeta.Malo nadrastaju rub klobuka.

STRUČAK:
5-11cm visok i do 2cm debeo.Na njemu je žutobjeličasti prsten,čvrsto elastičan i smješten bliže klobuka.Stručak je mesnat,pun ,valjkasta oblika,od spora kod zrelih gljiva bude narančast.

OTRUSINA:
Maslinaste oker boje,što je vidljivo i golim okom po trusištu i stručku.

MESO:
U klobuku meko,svijetlo-žuto do zlatno-žuto,kod mladih čvrsto,no ubrzo postane spužvasto.Na prerezu postaje lagano ljubičasto.Miris mesa je lako voćni,a okus kiselkast.

MIKROSKOPIJA:
8-11 X 3 -5 mikrona,glatke spore.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Isključivo raste u mikorizi s arišem,što se vidi po grančicama na slici.Kada ga ima onda je u izobilju,te svojom bojom i veličinom izdaleka privlači.Nađe se i uz sađene ariše po parkovima u gradu.Jako je čest kraj Samobora.

JESTIVOST:
Dobra jestiva gljiva dok je mlada i tvrda mesa. Starenjem meso postaje mekano i gnjecasto i više nije tako ukusno. Prije upotrebe potrebno je oguliti kožicu s klobuka.

DOBA:
Od Svibnja pa do kraja studenog.

SLIČNE VRSTE:
Sličan je Suilus tridentus-Narančasti ariševac,no kod njega je trusište odmah narančasto. Ova je vrsta izuzetno rijetka i ugožena i raste na većim nadmorskim visinama uz ariše.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno