Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 10.5.2011.g.

Gljiva br. 315
Jestiva, vrhunska


Suillus granulatus 
Slinavka,ovčarka



Porijeklo slika: Nalazač i fotografija Marjan Kuštera - KUKI


Opis:

KLOBUK:
3/10 cm širok,žute ili smeđe kožice koja se lako guli.U mladosti je ispupčen,a kasnije raširen.Kad je gljiva mlada,klobuk je presvučen slojem sluzi ,koji kasnije isčezava.Uputno je kožicu oguliti odmah po ubiranju.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su zavisno od stadija gljive žute,maslinasto-žute do oker boje.Pore su okruglaste i guste a kod mladih gljiva luče mliječno bijele gutacione kapi.

STRUČAK:
Blijedo žut,valjkasta oblika,pun,čćvrst i blago ušiljen pri dnu u bazi.Nema vjenčića.

OTRUSINA:
Narančasto-oker boje,pa takove mrlje ostavlja po stručku i porama.

MESO:
Bijelo do svijetlo-žuto,mekano i kompaktno,ali ubrzo po ubiranju postaje spužvasto.

MIKROSKOPIJA:
8-13 x 3-4.5 mikrona

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Pod borovima,najradije mladima i na suncu po rubu šume u travi,često u skupinama.Fruktacije daje ogromne količine plodova na staništu.

JESTIVOST:
Za slinavku ima više načina priprave,od sušenja što čine Česi i Poljaci za neku vrstu kečapa,pa do spravljanja u staklenke po uobičajenoj recepturi.Talijani ju spremaju kao i boletuse no tada je isuviše jaka i teža zbog obilja bjelančevina.Svakako opet napomenuti da se kožica obavezno oguli .

DOBA:
Od lipnja do studenog kada ima kiše.

SLIČNE VRSTE:
Suillus luteus - Osinac,no on ima vjenčić na stručku a klobuk je tamnije smeđe boje i robusniji od Slinavke.No kako su obje jestive i kvalitetne brkanje ovih gljiva ne bi donijelo ničega lošeg.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno