Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 26.5.2011.g.

Gljiva br. 328
Jestiva, vrhunska


Russula  virescens 
Golubača,blavijenka,zeka



Porijeklo slika: Osobno našao i fotografirao Marjan Kuštera.


Opis:

KLOBUK:
10-15 cm,mesnat,prvo polukuglast,a potom se izravna sa blagim ulegnućem na sredini klobuka.Kožica klobuka plavo-zelene,sivo-zelene,golubije boje raspucava i dobiju se plohasta polja različite veličine između kojih se vidi bijelo meso.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti,bijeli do krem,boje vrhnja.Krajevi mogu biti viličasto rašljasti,sa nešto kraćim među njima.

STRUČAK:
3-10 cm visok,čiste bijele boje,robustan,pun,krt,lako lomljiv poput krede,kod starih može biti spužvast.Do klobuka deblji,a u bazi sužen kao ušiljen.

OTRUSINA:
Otrusina boje vrhnja.

MESO:
Bijelo,krto,bez posebna mirisa,a okusa slatka.
Na prelomu ili presjeku ne mijenja boju.
Drobi se poput krede ili kada polovite jabuku pod rukom.

MIKROSKOPIJA:
Spore su eliptična obličja,nepravilno bradavičaste. 5-9 X 5-7 mikrona

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Jako je rasprostranjena u svim krajevima i svim listopadnim šumama,no najviše u hrastu,bukvi,grabu,brezi a nađe se i pored jele.Voli svijetle rubove šume,proplanke,usjeke,gotovo uvijek u travi.Raste u grupama,krugovima i sama.Ovo je tipično ljetnja vrsta i može se naći i u vrijeme suše.

JESTIVOST:
Može se pripraviti pečena na žaru,popržena na tavi,na gulaš sa gljivama tvrdoga mesa,svježa i sirova na salatu sa maslinovim uljem i octom ili limunom.

DOBA:
VI - X mjesec,a na priobalju do kraja studenog.

SLIČNE VRSTE:
Ima više russula plavičaste i zelenkaste boje,no samo golubača ima karakteristično drobljivo meso i raspucalu kožicu klobuka.
Jako je poznata i popularna gljiva kod svih gljivara.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno