Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 11.5.2011.g.

Gljiva br. 316
Jestiva, vrhunska


Russula vesca 
Jestiva krasnicaPorijeklo slika: Nalaz i fotografija Marjan Kustera


Opis:

KLOBUK:
5-10 cm kada je raširen.Boja varira od boje mesa,svijetlosmeeđe-ljubičaste i raznih nijansi ove kombinacije.Kada je gljiva mlada loptast je kao na slici,a potom ispupčen i na kraju raširen sa podignutim rubom.U tom stupnju kožica klobuka se sama povlači od ruba za 1-2mm,što je veoma jasna značajka za raspoznavanje vrste.Inače se kožica guli do 2/3 širine klobuka.Na površi često ima mrlje boje hrđe/kao na slici/koje nastaju od dodira grančica i lišća,a kada je raširena od rose ili kapi kiše koje se skupe u udubini klobuka na središtu.Rub obično nije narebran,osim kod stare gljive.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Bjeličasti ili blijedo-oker boje,na krajevima viličasti,uleglo prirasli do stručka.Često na oštrici sa mrljama boje hrđe.

STRUČAK:
Bijel,valjkasta oblika,u bazi malo uži ili zašiljen.Mesa je krta,a može imati također mrlje boje hrđe na ugrizu glodara ili mjestima dodira s biljkama i lišćem dok se probija iz tla.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijelo,mahom s mrljama boje hrđe.Čvrsto je,granulirano,bez mirisa i okusa na orahe.

MIKROSKOPIJA:
Spore pod mikroskopom sitno bradavičave površi,jajolike.6-8.5 / 5-6.5 mikrona.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Česta gljiva naših listopadnih i zimzelenih šuma,no najviše se nađe u hrastu,bukvi i grabu.
Vrlo rano se javlja već u Svibnju ako je dosta kiše i to u većim skupinama.Fruktacija traje sve do listopada po toplome vremenu i nižim nadmorskim visinama.

JESTIVOST:
Samo ime kazuje da je ovo jestiva krasnica koju dobri gljivari lako raspoznaju i dosta koriste.Najljepša je pečena na žaru,gradelama,na tavi,ali se može pripraviti i na gulaš sa srodnim gljivama koje imaju tvrdje meso.Okus na orahe daje posebno zadovoljstvo sladokuscima.

DOBA:
V - X mjesec

SLIČNE VRSTE:
Mogu joj sličiti gljive iz roda krasnica sličnih kombinacija boja.Treba probati meso koje ne smije biti gorko ni ljuto na okus,a prožvakanu količinu ispljunuti.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno