Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 60
Jestiva, vrhunska


Russula cyanoxantha (Sch.) Fr
Ljubičastozelena krasnica, plavka, sivka, sivozelenkasta krasnicaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-17 cm. U početku konveksan, zatim se ispruži i često bude udubljen u središtu. Boje vrlo promijenljive – od ljubičaste do zelenkaste, prožeto sivkastoplavkastom ili okeržutom. Kožica kao da se sjaji, odnosno kao da je masna, s uraslim zrakastim radijalnim vlakancima. Kožica se lako skida do trećine ili polovice klobuka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su bijele boje, debeli, gusti, djeluju kao masni, savitljivi, tj. ne pucaju na pritisak. Prirasli uz stručak, viličasto rascijepljeni na pojedinim mjestima, posebno pri stručku, pomiješani s kraćima.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 3.5 cm. Bjelkaste boje, ponekad u dnu smeđast, na pojedinim mjestima naboran. Prilično čvrst, pun iznutra, kasnije se prošuplji i postane mekan.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
U početku čvrsto, kasnije mekanije. Bijele je boje, ispod kožice klobuka ružičasto. Miris nezamjetan, okus ugodan i podsjeća na lješnjake ili orahe.

MIKROSKOPIJA:
U masi bijele boje, okruglaste, 6-8 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, češća u bjelogorici, posebno uz bukve i hrastove.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva, po mnogima najbolja krasnica. Raznovrsna, pogodna za sve načine

DOBA:
Kraj proljeća-jesen.

SLIČNE VRSTE:
Nema opasnosti od zamjene s opasnim gljivama. Nalik su joj druge srodne vrste jestivih krasnica kao npr. Russula langei, Russula grisea, Russula ionochlora i Russula parazurea od kojih je nije lako razlikovati. Međutim, sve su ove vrste krasnica dobre jestive gljive.

OPASKE:
Vrlo popularna jestiva gljiva, na spomenutim staništima može se nakupiti u velikim količinama.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno