Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'J.Šimić-Marino' na unosu dana 9.1.2013.g.

Gljiva br. 500
Jestiva, izvrsna


Pseudoclitocybe cyathiformis 
Peharasta grlašicaPorijeklo slika: iz osobnog arhiva


Opis:

KLOBUK:
U početku okrugao,nakon toga postaje konveksan potom udubljen i ljevkast,širine 3-10 cm.Po suhom vremenu svjetlije smeđkast do čokoladno smeđ po vlažnom vremenu,sjajan,gladak,rub može biti lagano rebrast.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići dugi ravni,pri rubu klobuka se račvaju.Boja lističa je u početku boje pijeska-sivobež kasnije mogu biti i svjetlije smeđi.Kad je klobuk u ljevkastom obliku listići izgledaju kao da imaju tendenciju spuštanja na stručak.

STRUČAK:
Tanak,valjkast,kod mlađih gljiva pun potom šupalj.Boja stručka varira od prozirno smeđe do crvenkasto smeđe,na osnovi je malo zadebljan sa vidljivim bijelom "vatom",visine je 5-12 cm.

OTRUSINA:
Bijelkasto krem

MESO:
Tanko,mekano,sivobež boje,okus blag po gljivama,miris ugodan pomalo aromatičan.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke,eliptične 7,5 -12 x 5-7um

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste po rubovima šumaraka bogatim supstratom lišča i ostataka drveča.U Istri ih nalazimo najviše u mješanim šumama graba i hrasta od početka listopada sve do kraja prosinca.

JESTIVOST:
Kao kod večine clitocyba meso konzistentno ukusno,no ne nalaze se u velikim količinama zato su najbolje u kombinacijama sa drugim sezonskim gljivama-prosenjacima,lisičarkama,zlatonogim trubicama,modrikačama.

DOBA:
Listopad-prosinac

SLIČNE VRSTE:
Myxomphalia maura(Fr.)Hora. Klobuk joj je nešto manji2-6cm, rijetko ili nikad nije lijevkast več bude samo udubljen i raširen.Osim veličine razlika je očita po prozirno vodenasto narebran.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno