Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 24.7.2011.g.

Gljiva br. 370
Jestiva, vrhunska


Pleurotus ostreatus 
Šumska ostriga,BukovačaPorijeklo slika: Gjivu našao i fotka Marjan Kuštera - KUKI.


Opis:

KLOBUK:
Od 5 - 20 cm u promjeru,promjenjive boje odkrem,sive,sivo-smeđe,ljubičastosmeđe i još tamnije.Oblika je ostrige pa joj je takvo ime na svim jezicima svijeta.Meso u klobuku tanko,površina glatka i bez sjaja,ruba je oštra i lepršava.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići bijeli,široki,dugo se spuštaju niz stručak.

STRUČAK:
Uvijek postavljen ekscentrično - postrance školjke,uglavnom kratak,bijel,ponekad oker.Više njih su srasli u osnovi klobuka,pa su školjke poredane kao crijep na krovu kuće.

OTRUSINA:
Bijele boje.

MESO:
Bijelo,vlaknasto,pomalo žilavo,u stručku plutasto pa se on odbacuje.Mirisa je na svježe rezanu građu ili na brašno.Okusa je blaga.

MIKROSKOPIJA:
7,5 - 11 X 3 - 4 mikrona.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
I na listopadnom i zimzelenom drveću.Na oborenim deblima bukve je najčešća pa otuda i ime.U nizijama napada topole i vrbe koje zna da potpuno obraste u duljini od dva metra.Tada na jednome deblu možete nabrati par kila gljiva.

JESTIVOST:
Jako dobra jestiva gljiva koja se posvuda po svijetu gaji na kompostu u kontroliranim uslovima uzgoja,pa se nađe u svim marketima lijepo pakovana.

DOBA:
od X do III. mjeseca u prirodi,mada sam ju nalazio i u sred ljeta na deblima oborenih bukava u planini,ali nakon velikih oborina.

SLIČNE VRSTE:
Sliči joj Pleurotus ostreatus var.columbinus koja raste isključivo na panjevima bora i drugih četinara.Boje je čelično sive ili plave.

OPASKE:
Istočnjaci joj pripisuju i neka ljekovita svojstva za skidanje nivoa lošeg holesterola i čišćenje krvi.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno