Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 350
Nejestiva


Pholiota squarrosa  (Mull:Fr) Kummer
Hrapava ljuskavicaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a druge Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
4-12 cm. Pravilnog oblika, u početku je konveksan, potom se raširi, ali rubovi klobuka ostanu zavinuti prema dolje. U sredini je obično malo tupo ispupčen. Rub klobuka je podvijen prema dolje, sa njega vise resaste ljuskice. Cijela je površina klobuka hrapava, suha, resasto-ljuskasta, ljuske su smeđaste ili smeđastoriđe boje, raspoređene uokolo klobuka u koncentrične krugove. Temeljna boja klobuka je okeržućkasta do okernarančasta. Prema sredini klobuka su ljuskice gušće, sredina klobuka obično tamnije obojena od ruba klobuka. Starenjem i za sušnog razdoblja boje klobuka izblijedi u kremoker boju.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Tanki, vrlo gusti, prirasli uz stručak sa zupcem, nejednako dugi. U početku su blijedožućkaste boje, kasnije smeđastoriđi.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine do 1.5 cm. Tvrd, vlaknast, vitak, čvrst, valjkast, zavinut barem u jednom dijelu. Najprije pun, kasnije se prošuplji. U samoj bazi može biti nešto tanji, spojen sa ostalim stručcima pri samome dnu. U gornjem dijelu (ispod listića) ima mali vjenčić koji je odozgo bijel i gladak u mladih gljiva, kasnije je smeđast zbog padajućih spora. Odozdo je vjenčić smeđast i pahuljičasto-ljuskast. Iznad vjenčića stručak je bjelkaste boje i gladak, a ispod vjenčića je prekriven smeđastim ljuskicama (poput klobuka) na bjelkastožućkastoj podlozi. U donjoj trećini je tamnije obojen (smeđeriđe).

OTRUSINA:
Riđesmeđa.

MESO:
U klobuku čvrsto, blijedožućkaste boje. U stručku tvrdo, vlaknasto, žućkaste boje, tamnije u dnu stručka (smeđeriđe). Ima intenzivan, pomalo neugodan miris i okus koji podsjeća na rotkvicu ili na hren.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 5.5-9 x 3.5-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Pojavljuje se manjim ili većim busenima na panjevima crnogoričnog i bjelogoričnog drveća. Raste u šumama, parkovima, šumarcima, dvorištima i slično. Može rasti i u podnožjima još živih stabala.

JESTIVOST:
Nejestiva. Jak i pomalo neugodan miris i okus te prilično tvrdo meso čine je nejestivom.

DOBA:
Kraj ljeta - jesen.

SLIČNE VRSTE:
Pholiota squarroso-adiposa Lge. ima vlažno-sluzavi klobuk koji se sjaji te nema izraženi miris.
Pholiota flammans (Batsch:Fr) Kummer ima jarku limunskižutu ili narančastožutu boju plodišta i raste na crnogorici.
Postoji još nekoliko sličnih ljuskavica iz roda Pholiota koje imaju većinom mazavo-sluzave klobuke pa ih po tome možemo razlikovati od hrapave ljuskavice koja je uvijek suhog klobuka. Sve spomenute vrste iz roda Pholiota nisu za jelo.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno