Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 348
Uvjetno jestiva


Phallus  impudicus  L:Pers
Smrdljivi stršak, stršak, pupavac, vražje jajce, smrdljivi mavrah, kugaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, druge i treće Danijel Balaško, a četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Odraslo plodno tijelo je građeno od fertilne glave, sterilnog stručka i ostatka ovoja u bazi stručka. Visoko do 25 cm, debljine do 3 cm u stručku, 5 cm u jajetu. Plodno tijelo u začetku svojeg razvoja je u obliku bijelog okruglastog jajeta ili ovojnice unutar kojega se nalazi želatinozni sloj koji štiti sivkastozelenkastu masu sa sporama. Ta masa sa sporama je još dodatno zaštićena unutarnjom membranom. Unutar jajeta počinje se razvijati i sterilni stručak koji će svoju eksploziju rasta doživjeti tek kada plodno tijelo probije ovojnicu i izduži se u debeli valjkasti stručak sa fertilnom glavom. Fertilna ili plodna glava je stožastog oblika, suzuje se u svome vrhu te na samom vrhu završava rupicom ili malim kraterom koji je bjelkasto obrubljen. U početku je zelenomaslinaste boje te postepeno počinje propadati i nestajati, a ispod te mase ukazuje se rebrasta površina klobuka (poput pčelinjeg saća) koja je bjelkaste boje (kada sva zelena masa sa sporama propadne). Glava klobuka se ne nastavlja na stručak, već je od njega jasno odvojena svojim rubom.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište, tj. plodni dio gljive koji stvara spore čini fertilna glava klobuka na kojoj se nalazi zelenkastomaslinasta masa sa sporama.

STRUČAK:
Pravilno valjkast, debeo, lomljiv, lagan, u samom dnu se suzuje. Šupalj i rupičasto-porozne strukture (poput spužve), bijele boje. Kada se stršak razvije u njegovom dnu ostaje bijela ovojnica i želatinozni sloj unutar ovojnice. U samoj bazi, ovojnica je za supstrat na kojemu raste pričvršćena bijelim micelijskim nitima.

OTRUSINA:
Maslinastosmeđa.

MESO:
Krhko, lomljivo, rupičasto-porozne strukture. Zelena masa sa sporama vlažna, sluzasta, zatim kašasta, na kraju se osuši i nestane. Miris, u toj fazi kada je masa sa sporama maslinaste boje (spore sazrijevaju) je vrlo neugodan (po strvini), kasnije kada spore nestanu više nije izražen.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, glatke, 3.5-4 x 1.5-2 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, parkovima, među grmljem, uz rubove šuma itd. Prilično česta i rasprostranjena vrsta gljive, ima je i u nizinama, ali i na većim nadmorskim visinama. Zbog vrlo neugodnog zadaha koji posjeduje, može se detektirati i sa nekoliko desetaka metara udaljenosti.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiv, tj. jestiv je samo na početku svoje fruktifikacije, odnosno dok je u obliku jajeta. Tada ne posjeduje neugodan miris. Prije pripreme odstrane se vanjska ovojnica i želatinozni sloj.

DOBA:
Ljeto - jesen. Ponekad u drugoj polovici proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Phallus hadrianii Vent:Pers raste na pjeskovitim terenima, najčešće u blizini mora, a vanjska ovojnica mu je ružičaste boje. Vrlo rijedak. Jestiv dok je u jajetu.
Dictyophora duplicata (Bosc) E. Fisch. po svemu je ista smrdljivom stršku, osim što ima mrežasti zastorak. Kada se gljiva razvije, taj zastorak poput mrežaste suknjice visi sa donjeg ruba klobuka i proteže se otprilike sve do polovice stručka ili niže. Jestiv dok je u jajetu.
Mutinus caninus (Huds:Pers) Fr. je manjih dimenzija, tanji, glavica klobuka mu nije odvojena od stručka te je crvenkastonarančaste boje. Nije jestiv.

OPASKE:
Neugodan smrad, koji smrdljivi stršak širi kada mu spore sazrijevaju, privlači muhe, mušice i ostale insekte koji se hrane zelenkastom masom sa sporama i rasprostranjuju spore djelovanjem svojeg probavnog trakta putem urina i fekalija.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno