Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 345
Otrovna!


Paxillus  involutus (Batsch:Fr) Fr
Osjetljiva uvijača, obična uvijačaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Najprije konveksan, ubrzo se raširi i u sredini udubi. Rubovi klobuka su jako uvijeni prema unutra te takvi ostaju i u odraslih primjeraka. Rub klobuka je vrlo često debelo narebran, odnosno naboran. Cijelom površinom je fino pustenast, suh, samo za vlažna vremena može biti sluzav. Boja mu varira od crvenosmeđe do maslinastosmeđe, može biti sa čađavim, sivkastim ili oker nijansama. Ponekad je mjestimice različito mrljasto obojen, pa djeluje kao pjegav.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, nejednako dugi, spuštaju se po stručku, nepravilnih oštrica. Mjestimice mogu biti račvasti na mjestu gdje se spajaju sa stručkom, lako se odvajaju od mesa klobuka. U početku su krem boje, kasnije oker i na kraju smeđasti. Na ozlijeđenim mjestima se mrljaju smeđecrveno.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 2 cm. Kratak, često zdepast, pun, čvrst, najčešće je najširi u gornjem dijelu, a u bazi se malo suzuje. Istih boja kao i klobuk ili malo svjetliji. Obično je u gornjem dijelu svjetlije obojen, a u doljnjem tamniji. Više-manje gladak, na dodir se ubrzo mrlja smeđastocrveno ili čak crnkasto.

OTRUSINA:
Smeđasta ili okersmeđasta.

MESO:
Debelo, mekano (izraženije u odraslih primjeraka), kompaktno, žućkaste boje, na prerezu nakon nekog vremena dobije smeđecrvenkastu boju. Miris nezamjetan, okus kiselkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 8-10 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Vrlo česta i rasprostranjena vrsta gljive. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, parkovima, uz rubove šuma, dvorištima uz breze, preferira vlažna travnata staništa. Vrlo često se zna pojaviti u velikim skupinama, formirajući čak ponekad i vilinske krugove. Neovisna o nadmorskoj visini, pojavljuje se u nizinskim brezovim ili hrastovim sastojinama pa sve do planinskog područja uz jele i breze.

JESTIVOST:
Otrovna. Dugo se vremena ova gljiva smatrala jestivom (pogotovo u nekim dijelovima istočne Europe gdje se i danas ponegdje konzumira). No, kasnije je otrkriveno da je gljiva vrlo otrovna, ponekad i smrtonosna (osobito ako se konzumira sirova ili nedovoljno termički obrađena). Potiče anemiju, razara crvena krvna zrnca što može završiti fatalno.

DOBA:
Druga polovica ljeta – jesen. Najčešća je u jesen.

SLIČNE VRSTE:
Paxillus filamentosus (Scop:Fr) naraste manja, nije tako robusna kao obična uvijača, ima tanji stručak, manje spore te raste uz johe. Neki je smatraju samo varijacijom obične uvijače. Otrovna.
Paxillus atrotomentosus (Batsch:Fr) Fr razlikuje se po crnkastome baršunastom stručku i specifičnom staništu - uz trule crnogorične panjeve ili prividno na tlu iz korijenja. Nejestiva.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno