Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 344
Nejestiva


Paxillus  atrotomentosus  (Batsch:Fr) Fr
Crnonoga uvijača, baršunasta uvijačaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Martina Rudan, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
8-25 cm. Debeo, robustan, u početku je konveksan, kasnije se raširi, spljošti te ponekad udubi. Rubovi klobuka jastučasto zaobljeni i uvijeni prema unutra (takvi ostaju do starosti). U odraslih primjeraka rubovi klobuka manje-više valoviti. Kožica klobuka se ne da guliti, suha, fino baršunasta, sa sitnim smeđastim čehicama. Temeljna boja je smeđa, ali može biti sa raznim nijansama smeđe ili primjesama drugih boja (crvena, riđa, oker, crnkasta). Ponekad, za sušnog razdoblja, kožica klobuka se zna raspucati i na tim mjestima proviruje bjelkasto meso.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, nejednako dugi, spuštaju se po stručku, mjestimice mogu biti račvasti na mjestu gdje se spajaju sa stručkom. U početku su krem boje, kasnije okeržuti, u jasnom su kontrastu sa tamnosmeđom ili crnom bojom stručka, lako se odvajaju od mesa klobuka.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 5 cm. Robustan, masivan, debeo, valjkast, pun, kratak i zdepast. Baršunast, tamnosmeđe ili crnkaste boje, ponekad sa maslinastom ili riđom nijansom. U mladost svjetlije obojen, kasnije tamniji. Često eksentrično (nepravilno) postavljen u odnosu na klobuk.

OTRUSINA:
Smeđasta ili okersmeđasta.

MESO:
Debelo, čvrsto, kompaktno, krem boje, ponekad sa oker daškom. Miris nezamjetan ili pomalo na zemlju, okus gorkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore 5-6.5 x 3-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno ili u malim skupinama u crnogoričnim šumama (posebno voli borove sastojine). Može se pronaći i da raste zbijeno, u busenu od 2-4 primjerka zajedno. Raste uz trule crnogorične panjeve ili na njima, iz crnogoričnog korijenja ispod tla (dakle, samo prividno iz tla). Pojavljuje se i u nizinskom području (u sađenim plantažama crnogorice), ali i na većim nadmorskim visinama u crnogorici.

JESTIVOST:
Nije jestiva, gorka, lošeg okusa.

DOBA:
Druga polovica ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Ova je gljiva lako prepoznatljiva zbog svojeg karakterističnog izgleda – crnkastog baršunastog stručka, vrlo uvijenog ruba klobuka, robusnog izgleda i specifičnog staništa.
Paxillus panuoides (Fr:Fr) Fr raste na istom staništu, ali je daleko manja, školjkasto lepezastog oblika plodišta te bez izraženog stručka.
Paxillus involutus (Batsch:Fr) Fr nema crnkasto baršunasti stručak, svjetlijih je boja klobuka te joj na ozlijeđenim mjestima meso potamni (posmeđi). Raste uglavnom u bjelogorici, ali može se pronaći i u crnogorici.

OPASKE:
U pojedinoj literaturi ovu ćemo gljivu naći pod imenom (sinonimom) Tapinella atrotomentosa (Batsch) Šutara.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno