Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 342
Nejestiva


Panaeolus  sphinctrinus  (Fr) Quelet
Zvonasti smetištar, zvonoliki smetištarPorijeklo slika: Autor fotografija je Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
2-4 cm. Najprije stožasto zvonolik, kasnije konveksno zvonolik, ponekad sa malim ispupčenjem. Rub klobuka prerasta listiće, tj. sa ruba klobuka mu vise bjelkasti krpasti ostaci zastorka pa rub klobuka djeluje kao nepravilno zupčast. Pravilan, slabo mesnat, suh, bjelkasto oprašen, pepeljastosive boje, ponekad tamniji, sivocrnkast, a ponekad svjetliji, bjelkastosive boje. Može biti i sa maslinastim i smeđastim primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Slobodni, nejednako dugi, srednje gusti, u početku sive boje, kasnije crnkasti. Imaju crne i svjetlije mrlje pa izgledaju kao flekasti, oštrica listića je svjetlija (bjelkasta).

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 0.4 cm. Vitak, valjkast, tanak, pravilno ravan, ponekad malo zavinut, šupalj. Sivkastosmeđaste boje sa sitnim bjelkastim injastim zrncima, svjetliji u vrhu (apex) gdje je obično i malo uzdužno crtast. Nešto tamniji u dnu i u bazi malo zadebljan (samo dno može biti obavijeno bjelkastim predivom).

OTRUSINA:
Crna.

MESO:
Vrlo tanko i sivkaste boje u klobuku. U donjem dijelu stručka crnkasto. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, odnosno u obliku limuna, 14-18 x 10-12 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste grupno na životinjskom izmetu biljojeda (konji, krave, ovce...) na raznim travnatim površinama, livadama, pašnjacima, vrtovima, voćnjacima, dvorištima, uz rubove šuma, uz puteve itd. Pojavljuje se i u nizinskom području na livadama, ali i na većim nadmorskim visinama, tj. na planinskim pašnjacima.

JESTIVOST:
Nije jestiva.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Na izmetu biljojeda raste slična vrsta Panaeolus semiovatus (Sowerby) S. Lundell & Nannf. koja naraste veća, bjelkaste je boje stručka i klobuka te na stručku ima mali vjenčić.
Panaeolus papilionaceus (Bull.) Quel. pojedini autori smatraju sinonimom zvonastog smetištara, a pojedini odvajaju kao zasebnu vrstu čiji klobuk ima tendenciju da se nepravilno raspuca.
Panaeolus acuminatus (Schaeff.) Quel naraste manji, ima ušiljeno konični klobuk koji je tamnosmeđe ili riđesmeđe boje.
Panaeolus subbalteatus (Berk. & Br.) Sacc. nema krpaste ostatke ovoja na rubu klobuka, okersmeđe je boje, a klobuk mu se suši od tjemena prema rubu tako da mu je rub tamnije boje. Često raste zbijeno, gotovo busenasto.
Sve nabrojene vrste smetištara, kao ni ostale gljive u tom rodu nisu za jelo, a neke od njih posjeduju i halucinogena svojstva.

OPASKE:
U pojedinoj literaturi ovu ćemo gljivu naći pod imenom (sinonimom) Panaeolus campanulatus (L.) Quél.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno