Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 340
Jestiva


Oudemansiella  mucida  (Schrad:Fr) Hohnel
Sluzava korjenjača, ledenjačaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Danijel Balaško, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
3-10 cm. U početku konveksan, potom se raširi. Prilično pravilan, u starosti rub klobuka može biti malo valovit. U mladosti je rub klobuka podvrnut prema unutra, blago narebran ili naboran, sredina tupo ispupčena. Gladak, mazav, sjajan, sluzav, uz rub klobuka često kao naboran ili brazdast. Lijepe bijele boje, djeluje kao zaleđen ili poput porculana. U sredini je nešto tamniji, može biti sa oker, sivkastom ili maslinastom nijansom. Postoje forme koje imaju znatno tamnije obojen klobuk, sive ili sivosmeđaste boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su široki, veliki, trbušasti, rijetki, nejednako dugi, zaokruženo prirasli uz stručak. Bijele boje, mekani i vlažni.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 1 cm. Vitak, valjkast, čvrst, barem u jednom dijelu zavinut. Gladak, pun, bjelkaste boje ili malo sivkast (istaknutije u donjoj polovici). U samoj bazi gdje je u busen spojen sa ostalim stručcima je obično malo zadebljan i obavijen bijelim pahuljičastim predivom. U gornjoj trećini nosi tanak, bjelkasti vjenčić koji je sa gornje strane rebrast i bijele boje, a s donje strane kremsivkast. Iznad vjenčića pa sve do listića, stručak je okomito narebran ili crtast.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Bijele boje i vrlo tanko u klobuku pa se ponekad čini kao da je klobuk proziran tj. transparentan. U stručku bijele boje, malo vlaknasto. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, okruglaste, 15-20 x 15-19 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u manjim ili većim skupinama (grmovima) na odumrlom bukovom drvetu, na njegovim panjevima, deblima, granama, ali ponekad i na još živim, ali bolesnim stablima bukve. Rijetko na drugom bjelogoričnom drveću.

JESTIVOST:
Jestiva, srednjih kvaliteta, zbog sluzavog plodišta i tankog mesa bez većih kulinarskih vrijednosti.

DOBA:
Kraj ljeta – kasna jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog svojeg jedinstvenog izgleda – bijele boje, sluzavog plodišta, busenastog rasta i staništa na odumrlim bukvama praktički ju je nemoguće zamijeniti sa drugim gljivama.

OPASKE:
Zbog sjajnog izgleda i bijele transparentne boje ova gljiva podsjeća na porculan pa su je Britanci i nazvali "Porcelain Fungus".


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno