Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2011.g.

Gljiva br. 332
Nejestiva


Mycena  galericulata  (Scop:Fr) SF Gray
Naborana šljemovka, naherena šljemovkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Danijel Balaško, a slijedeće tri Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
2-7 cm. U početku je zvonoliko konveksan, kasnije se raširi, a rubovi klobuka se nerijetko izvrnu prema gore. U sredini ostane tupo ispupčen, rubovi klobuka vijugavi u odraslih primjeraka, ponekad se rubovi okomito cijepaju. Narebran ili naboran, nerijetko sve do ispupčenja. Gladak, smeđastosivkaste boje, sa bjelkastim i oker primjesama. Sredina, tj. ispupčenje je tamnije obojeno od ruba klobuka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Prilično rijetki, nejednako dugi, trbušasti, odvojeni od stučka, tj. prirasli sa zupcem. U svojoj bazi povezani sa poprečnim žilicama. U početku su bjelkaste boje, kasnije krem sa ružičastim daškom.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 0.5 cm. Vitak, valjkast, šupalj, žilav, gladak. Iste boje kao i klobuk, u gornjoj trećini nešto svjetlije obojen, u dnu bjelkasto pahuljičast, dno stručka korjenasto produženo.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
U klobuku je tanko, bjelkaste boje, u stručku koji je šupalj žilavo i bjelkaste boje. Miris i okus podsjećaju na svježe krastavce, odnosno na brašno.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, glatke, 9-12 x 6-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim i miješanim šumama, najčešće na trulim panjevima (ili uokolo njih) i trulim deblima bjelogoričnog drveća (najviše voli hrast), ali se može pronaći i na crnogoričnom drvetu.

JESTIVOST:
Nije jestiva.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Mycena alcalina (Fr.) Quel. naraste manja (do 4 cm promjera klobuka), raste isključivo na crnogoričnom drvetu te ima jak miris po varikini tj. bjelilu.
Mycena polygramma (Bull:Fr) SF Gray je vrlo sličnih boja, ali je bez mirisa i stručak joj je uzdužno spiralno narebran ili brazdast.
Mycena galopus (Pers:Fr) Kummer je sličnih boja, ali vrlo mala te ima miris na rotkvicu i ispušta bjelkastu vodenu tekućinu.
Sve ove nabrojene vrste Mycena nisu jestive, kao ni ostale gljive iz roda Mycena.

OPASKE:
Jedna od najvećih vrsta iz roda šljemovki (Mycena).


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno