Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 14.3.2011.g.

Gljiva br. 254
Jestiva, vrhunska


Morchella conica 
Stožasti smrčak,marohlin,mavricaPorijeklo slika: Nalaz i fotografija Marjan Kustera


Opis:

KLOBUK:
Klobuk,bolje reći glava smrčka visoka je od 3-6cm i široka 2.5 - 4.5cm.Boje je sivosmedje,sa maslinastim tonovima,a što je gljiva starija,to su uzdužno paralelna rebra tamnija.Vrh je izduljen u stožac koji može biti i zaobljen.Uzdužna rebra su spojena nešto svjetlijim i manje izraženim poprečnim rebrima te čine jamice gotovo pravokutna oblika.Kod zrelih jedinki rebra su gotovo crna.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Sporonosni sloj je u rebrima klobuka.

STRUČAK:
Stručak je dužine gotovo polovine plodna tijela,1,5-2,5cm širok,boje bijele do blijedo žute,posut sitnim zrncima.U osnovi je nepravilno raširen,često nabubren i naboran.Smrčci gotovo patološki imaju tendenciju da su nahereni na stranu iz samo njima znanog razloga.

OTRUSINA:
Blijedo -žuta

MESO:
Čitavo plodno tijelo je šuplje,meso blijedo,gradje kao od voska,ali je čvrsto kao hrskavičavo.Mirisa je jedinstvenog koji se umnogostruči kada je suh i tada je najcjenjeniji kao dodatak umacima,juhama i svim čudima gastronomije.

MIKROSKOPIJA:
18-25/11-15mikrona,spore glatke

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Većinom šume crnogorice na većim nadmorskim visinama,ali i miješane šume.Osobito se nadje na rubu šume,na liticama,jarugama,oko udubina,jama i sasvim neočekivanim mjestima.U Hrvatskoj je češći u Gorju i na Velebitu.Raste ponajviše u skupinama po 15-20 komada.U nizijama voli potoke,blizinu rijeka,gomile odložena smeća,drvne otpatke.

JESTIVOST:
Ovo je jedna od najomiljenijih gljiva u svih naroda,kod Talijana,Francuza,Nijemaca,Španjolaca,i drugih koji gastronomiji pridaju bitni značaj.Ivan Focht ga je smjestio na 3.mjestu SVOJ LISTE.

DOBA:
Kraj Ožujka do kraja svibnja.

SLIČNE VRSTE:
Jako mu sliče rebrasti smrčak-Morchella costata i visoki smrčak-Morchella elata koji su zapravo samo varijetet stožastoga smrčka.

OPASKE:
U Francuskoj postoji takova tražnja za smrčcima da u pojedinim regijama pola pučanstva uzima godišnji dopust kada je sezona berbe smrčaka.Inače su smrčci sa područja Balkana uvijek važili za najukusnije i najkvalitetnije.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno