Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 6.5.2011.g.

Gljiva br. 311
Jestiva


Melanoleuca  melaleuca  (Pers:Fr) Murrill
Obična gustoliskaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
4-10 cm. U mladosti konveksan, kasnije se raširi, a pod starost i malo udubi. Pravilnog oblika, rubovi klobuka samo u mladosti podvrnuti prema unutra, kasnije se izravnaju. Sredina klobuka tupo ispupčena. Gladak, ne sjaji se, u načelu smeđastosive boje, sad svjetliji, sad tamniji. Ispupčena sredina je obično tamnije boje. Također, za vrijeme vlažnog vremena potamni i bude tamosmeđ, a za sušnog je puno svjetliji, okersivkast.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Vrlo gusti, nejednako dugi, široki, izrezani uz stručak uokolo koje tvore jarak. U početku bijele boje, kasnije krembjelkasti.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 1 cm. Pravilan, valjkast, vitak, pun, elastično-vlaknast. Cijelom dužinom je prekriven bjelkastim vlakancima ili pahuljicama na kremsmeđastoj podlozi. Sličnih boja kao i klobuk, ali obično svjetliji. Dno stručka je malo zadebljano i prekriveno bjelkastim predivom.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Tanko, mekano, samo iznad stručka nešto deblje, bijele boje, ponekad sa oker nijansom. U stručku je vlaknasto, krem boje, ali prožeto smeđastom bojom, tamnije u dnu stručka. Miris i okus blagi i nezamjetni.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, 7-8.5 x 5-5.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U različitim tipovima bjelogoričnih šuma, uz šumske puteve, uz rubove šuma, na šumskim čistinama, uz usamljeno drveće, u parkovima itd. Najčešće raste u manjim skupinama, ali može se pojaviti i pojedinačno (rijeđe).

JESTIVOST:
Jestiva, srednjeg kvaliteta. Jestiv je samo klobuk jer je stručak vlaknast.

DOBA:
Ljeto – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Postoji nekoliko vrlo sličnih vrsta gustoliski koje je moguće sa sigurnošću razgraničiti jedino uz pomoć mikroskopa (Melanoleuca brevipes, Melanoleuca cognata, Melanoleuca evenosa, Melanoleuca stridula, Melanoleuca cinereifolia...). Sve su jestive, no srednjih konzumnih kvaliteta.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno