Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 6.5.2011.g.

Gljiva br. 308
Jestiva, izvrsna


Marasmius  oreades  (Bolt:Fr) Fr
Vilin klinčac, mirisna čamavka, jušna gljiva, jesenski ili poljski museronPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Ervin Raguzin.


Opis:

KLOBUK:
2-6 cm. Konično konveksan u mladosti, kasnije se ispruži i izravna. Sredina ispupčena, a rub klobuka nerijetko nepravilno naboran. Kožica klobuka glatka, kremoker ili okersmeđaste boje. Kada se osuši može biti potpuno bjelkaste boje, a za vlažnog vremena može biti tamnije obojen sa crvenkastosmeđastim tonovima. Sredina klobuka obično tamnije obojena.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki, nejednako dugi, slobodni, debeli, na podnici klobuka žilasto spojeni (posebno istaknuto bliže rubu klobuka). U početku su bjelkaste boje, kasnije kremoker.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 0.5 cm. Vitak, tanak, valjkast, dugačak, pun, jednake debljine, žilav, elastičan. Bjelkastokrem ili kremoker boje.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
U sredini klobuka debelo, inače tanko, bjelkaste boje. U stručku elastično-žilavo i bjelkaste boje. Miris ugodan, podsjeća na miris badema. Okus blag.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 7-10 x 4-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste na raznim travnatim područjima - livadama, pašnjacima, poljima, vrtovima, voćnjacima, parkovima, dvorištima, uz rubove šuma, šumskim čistinama itd. Najčešće formira pravilne koncentrične krugove (vilinske krugove) koji ponekad mogu biti velikih promjera pa u jednom krugu može biti i više od tisuću primjeraka ove gljive. Pojavljuje se i u nizinama i u planinskom području.

JESTIVOST:
Vrlo dobra jestiva gljiva. Pogodna za juhe, umake, pirjana itd. Vrlo se dobro suši te bude još aromatičnija. Sušena se može samljeti u prah i kao začin dodavati jelima. Može se i duboko zamrznuti prethodno blanširana. Pogodna za miješanje sa drugim gljivama te se dobro slaže sa jelima od mesa i ribe. Jestiv je samo klobuk, stručak je prežilav.

DOBA:
Proljeće – kasna jesen.

SLIČNE VRSTE:
Najsličniji je Marasmius collinus (Scopoli:Fr) Singer koji može rasti na istim staništima, no puno je rijeđi te ima gušće litiće, krhkiji stručak te miris po luku. Nije jestiv.
Posebno trebamo paziti da viline klinčece ne zamijenimo sa smrtno otrovnim gljivama iz roda Clitocybe koje rastu na livadama (Clitocybe dealbata, Clitocybe rivulosa). Međutim, one su bjelkastih boja, manje-više uleknutih klobuka te vrlo gustih listića koji se malo spuštaju po stručku. Ako obratimo pozornost na te karakteristike, do pogreške neće doći.

OPASKE:
Vilin klinčac ima svojstvo da se vrlo brzo osuši na staništu, ali kada padnu kiše natopi se vodom, nabubri i ponovo isto plodište izgleda svježe.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno