Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 19.3.2011.g.

Gljiva br. 264
Jestiva, vrhunska


Lyophyllum  fumosum  (Pers.) P.D. Orton
Obična sraštenica, kostanjevčica, siva sraštenicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-10 cm. U početku konveksan, kasnije se ispruži. Rubovi klobuka podvinuti prema dolje, u sredini obično tupo izbočen ili izdignut. Klobuk nepravilan, uz rub često vijugav, nerijetko stisnut ili spljošten jer raste stisnuto u grupi sa ostalim klobucima. Kožica klobuka suha, glatka, varira od svijetlosive do tamnosive boje, može biti sa oker, sepija, crnkastim ili maslinastim primjesama. Klobuk kao da se sjaji, tj. kao da je posut sa bjelkastim injem na sivoj podlozi (zbog tamnijih uraštenih zrakastih niti u kožici klobuka). U starosti može biti bjelkasto oprašen od padajućih spora s drugih klobuka te mjestimice tamnije pjegav.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, nejednako dugi, uski, prirasli uz stručak ili se po njemu malo spuštaju. U mladih gljiva bijele boje, kasnije sa krem ili sivkastom nijansom.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 2 cm. U bazi srašten u mesnati grumen zajedno u grupi sa ostalim stručcima. Valjkastog oblika, no nepravilan, vijugav, zakrivljen (posebno u donjem dijelu). Čvrst, tvrd, pun, nejednake debljine, u donjem dijelu stručka deblji, ponekad i jače zadebljan. Gladak, odnosno kao posut sitnim brašnjavim zrncima, može biti i uzdužno brazdast, bjelkaste boje.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Tvrdo, čvrsto, elastično, pod jačim pritiskom puca. Prilično tanko (deblje samo iznad stručka), bjelkaste ili krem boje. Miris i okus blagi i ugodni, "gljivlji", pomalo podsjeća na brašno.

MIKROSKOPIJA:
Spore okrugle, glatke, 5-7 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste najčešće u bjelogoričnim šumama (bukva, hrast, pitomi kesten). Po nekim autorima može se pojaviti i u crnogoričnim šumama. Pojavljuje se u većim ili manjim skupinama, tj. grmovima koji mogu brojiti više desetaka gljiva u jednom grmu. Ponekad raste formirajući krugove ili polukrugove.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva. Prikladna je za različite načine pripreme. Posebno će se svidjeti onima koji ne vole sluzave i mekane gljive jer obična sraštenica ima tvrdo meso koje kad se zagrizne pucketa pod zubima. Pogodna je i za sve načine konzerviranja, od dubokog zamrzavanja, sušenja, pa do stavljanja u ocat ili ulje.

DOBA:
Jesen.

SLIČNE VRSTE:
Lyophyllum decastes (Fr:Fr) Singer ima smeđastosivkasti ili okersmeđasti klobuk, sa manje izraženim uraslim zrakastim nitima te raste većinom uz rubove šuma.
Lyophyllum loricatum (Fr.) Kuhn. ima tamnosmeđasti klobuk, ponekad sa oker ili riđim primjesama, raste uz rubove šuma, u grabama, pokraj puteva i slično. Ima vrlo elastično meso te debeli hrskavičasto-elastičan sloj ispod kožice klobuka.
U literaturi postoji neslaganje oko ovih vrsta Lyophylluma, tako da su i različita tumačenja tih vrsta. Međutim, sve su vrste sraštenica smeđih ili sivih boja klobuka odlične jestive gljive.
Bitnije je obratiti pozornost na to da sraštenice ne pobrkamo sa opasnim otrovnim ili nejestivim vrstama iz roda Entoloma (Entoloma sinuatum, Entoloma lividoalbum, Entoloma rhodopolium...) koje po izgledu mogu nalikovati na sraštenice. Međutim, one ne rastu u ovako velikom grmovima te imaju otrusinu ružičastocrvene boje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno