Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 11.7.2009.g.

Gljiva br. 226
Jestiva


Leucocortinarius  bulbiger  (Alb & Schw:Fr) Singer
Bijelolistićava koprenka, gomoljasta bijelosporkaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-12 cm. Najprije konveksan, zatim ispružen, manje-više pravilan ili malo grbast. Rubovi klobuka u mladosti podvrnuti prema unutra, ponekad valoviti, s rub aklobuka obično ostanu visjeti krpice bjelkastog ovoja ili koprene. Kožica klobuka je glatka, suha, ali često prekrivena krpicama od bjelkastog ovoja (izraženije uz rub klobuka). Okernarančaste boje, sa crvenim, riđim ili smeđastim nijansama, ponekad riđe zamrljan ili točkast.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Izrezani uz stručak i tvore mali jarak, pričvršćeni zupcem, gusti, široki, nejednako dugi, oštrica neravna. U početku su bijele boje, kasnije krem ili kremoker.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 1.5 cm (u bazi i do 3 cm). Pravilan, valjkast, ponekad zavinut, pun. U dnu jako bulbozan i zadebljan poput gomolja, sa okruglom ili obrubljenom bulbom. U gornjem dijelu sa prolaznom paučinastom koprenom (ili prstenastim područjem) bijele boje. Inače je bjelkaste boje, kasnije okersmeđast.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
U klobuku čvrsto, kompaktno, bijele boje. U stručku vlaknasto, bjelkaste boje. Miris i okus nezamjetni.

MIKROSKOPIJA:
Spore široko eliptične, glatke, 7-9 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Najčešće raste u crnogoričnim šumama (bor, smreka), ali može rasti i u čistoj bjelogorici što se vidi iz priloženih slika. Nije česta vrsta, no nekih se godina znade lokalno javiti u većim količinama. Neovisna o nadmorskoj visini jer se javlja i u nizinama, ali isto tako i u planinskom području gdje je i češća.

JESTIVOST:
Jestiva, prilično dobra i izdašna gljiva. Može se pripremati na razne načine, kao i miješati u jelima sa ostalim jestivim vrstama gljiva.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen. Ponekad već od kraja proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Može se zamijeniti jedino sa različitim vrstama koprenki (Cortinarius) koje imaju zadebljalo dno stručka. Međutim, niti jedna od njih nema bijele listiće i otrusinu, već je kod njih otrusina smeđe ili smeđeriđe boje po čemu se lako razlikuju.
Biserka Amanita rubescens (Pers:Fr) SF Gray može nalikovati bojama i bijelom bojom listića, no ona posjeduje pravi vjenčić na stručku.

OPASKE:
Ovo je jedina gljiva unutar roda Leucocortinarius, a izdvojena je u taj rod iz razloga jer ima sve karakteristike koprenki osim što posjeduje bijelu otrusinu (leuco lat. – bijelo).


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno