Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 11.7.2009.g.

Gljiva br. 224
Jestiva, vrhunska


Lepista  nuda  (Bull:Fr) Cooke
Modrikača, modra koturnica, modrikasta jesenjačaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-17 cm. U mladosti konveksan, potom se ispruži i izravna, a pod starost ponekad i udubi. Rub klobuka je podvrnut prema unutra, nepravilno valovit, sredina klobuka najčešće tupo i široko ispupčena. Kožica klobuka je glatka i sjajna, vrlo promijenjljive boje. Može biti modroljubičasta, smeđeljubičasta ili crvenkastoljubičasta. Sredina klobuka obično okersmeđasto ili okercrvenkasto obojena. Obično su mladi primjerci sa življom ljubičastom bojom, a kod starih se ta boja izgubi i budu smeđasti sa ljubičastim ili crvenkastim daškom.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, uz stručak trbušasto zaobljeni i prirasli tako da tvore jarak, tanki. U početku lijepe ljubičaste boje, kod starijih gljiva izblijede u blijedosmeđastu.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 3 cm. Čvrst, valjkast, vlaknast, pun, u dnu deblji (ponekad u samoj bazi i jako zadebljan). Ljubičaste boje kao i klobuk ili malo svijetliji, obično prekriven sitnom bjelkastom prašinom koja se može prstom skinuti, a ispod koje se nalazi tamnija ljubičasta boja stručka.

OTRUSINA:
Kremružičasta.

MESO:
U klobuku prilično debelo, nježno, mekano, krhko, djeluje kao provodnjeno. Bjelkastosive boje sa ljubičastom nijansom. U starijih primjeraka izblijedi. U stručku je vlaknasto, izvana tvrdo, u unutrašnjosti i u bazi stručka mekše, iste boje kao i u klobuku. Okus je blag, a miris je ugodan, ali kompleksan, aromatično slatkast, poput parfema.

MIKROSKOPIJA:
Spore izduljeno eliptične, 6-8 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, u manjim ili većim skupinama, nerijetko u linijama, krugovima ili polukrugovima. Može rasti i na livadama i pašnjacima uz rubove šuma, u parkovima, dvorištima uz usamljeno drveće i slično. Prilično česta i rasprostranjena vrsta gljive koja se može nakupiti u većim količinama. Najviše voli kisela tla sa puno lišća ili iglica na tlu.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva, ugodnog aromatičnog okusa i nježnog mesa. Posebno je cijenjena u Velikoj Britaniji gdje ju smatraju za jednu od najboljih gljiva. Svestrana, može se pripremati na najrazličitije načine. Posebno je ukusna pripremljena u umacima. Zadržava ljubičastu boju i nakon kuhanja pa je dekorativna i estetski obogaćuje jelo. Konzervirati se može sušenjem, dubokim zamrzavanjem, kiseljenjem ili stavljanjem u ulje.

DOBA:
Kraj ljeta – kraj jeseni. Nerijetko, u manjim količinama, već i u proljeće.

SLIČNE VRSTE:
Lepista sordida (Fr:Fr) Singer naraste manja, raste na travnatim područjima šuma, parkova ili uz usamljeno drveće. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama te nema izražen miris. Postoji nekoliko varijeteta Lepiste sordide zavisno od boje plodišta.
Lepista glaucocana (Pers.) Singer je neugledne blijedoljubičaste boje i ima neugodan miris po zemlji.
Lepista personata (Fr:Fr) WG Smith raste u velikim krugovima po livadama i pašnjacima te ima kremsivi klobuk i ljubičasti stručak.
Sve su ove vrste Lepista jestive. Trebamo paziti da modrikaču ne zamijenimo sa nekim ljubičastim vrstama iz roda koprenki (Cortinarius), a od kojih su neke nejestive. Međutim, sve koprenke imaju u gornjem dijelu stručka koprenu (paučinaste niti od ostatka zastorka) te smeđu boju otrusine.

OPASKE:
Latinski pridjev "nuda", odnosno "nudum" znači gol, a odnosi se na klobuk gljive koji je gladak.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno