Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 8.7.2009.g.

Gljiva br. 223
Uvjetno jestiva


Lepista  glaucocana  (Bres.) Singer
Blijedoljubičasta koturnicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-12 cm. U početku je konveksan, kasnije se izravna, pravilan. Rub klobuka dugo vremena podvrnut prema unutra, pravilno zaokružen, ponekad malo valovit. Kožica klobuka glatka, za vlažna vremena i skliska, vodenastog izgleda, za suha vremena svilenasta, kao posuta sitnim injem. Boja je blijedoljubičasta, ponekad gotovo bjelkasta tek sa daškom ljubičaste, ponekad opet prljavo sivoljubičasta. Stariji primjerci još više izblijede.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Vrlo gusti, nejednako dugi, uski, prirasli sa zupcem, lako se odvajaju od mesa klobuka. Blijedoljubičaste boje, starenjem izblijede.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 3 cm. Valjkast, u donjem dijelu deblji, ponekad i nakaradno zadebljan, prekriven sitnim pahuljastim vlakancima. U početku pun, kasnije se prošuplji. Blijedoljubičaste boje kao i klobuk. U samoj bazi stručka isprepleten bjelkastim micelijem za supstrat (listinac).

OTRUSINA:
Blijedoružičasta sa sivkastom nijansom.

MESO:
Meso klobuka je mekano, krhko, djeluje kao vodenasto, kremsivkaste boje (sa ili bez ljubičaste nijanse). Meso stručka je vlaknasto, bjelkastosivkasto. Okus neizražen (kuhanjem postane vrlo neugodan). Miris nije posebno ugodan, na otpadnu zemlju.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, 5.5-8 x 3-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i miješanim šumama, uz okrajke šuma, među grmljem, najčešće na kiselim tlima sa puno listinca. Raste u manjim ili većim skupinama, nerijetko u krugovima ili polukrugovima.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva zbog lošeg okusa na otpadnu zemlju koji gljive poprime nakon kuhanja, odnosno pripreme. Neki ih ljudi jedu i taj im okus previše ne smeta. Osobno sam ih probao pripremiti (šumske primjerke) par puta i uvijek mi imaju neugodan okus koji pokvari cijelo jelo.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen. Nekih godina i u proljeće.

SLIČNE VRSTE:
Romano Božac u svojoj enciklopediji opisuje varijetet campestris koji raste gotovo busenasto u krugovima po livadama, a ne u šumama. Za njega navodi da je lošijeg okusa i konzumnih kvaliteta od šumskih primjeraka.
Lepista nuda (Bull:Fr) Cooke je izraženije ljubičaste boje plodišta i vrlo ugodnog mirisa poput aromatičnih parfema.
Lepista personata (Fr:Fr) WG Smith raste u velikim krugovima po livadama i pašnjacima te ima kremsivi klobuk i ljubičasti stručak.
Lepista irina (Fr.) Bigelow je cijela blijedooker boje, raste najčešće na livadama i pašnjacima u krugovima te ima miris na perunike (Iris).
Lepista sordida (Fr:Fr) Singer naraste manja, raste na travnatim područjima šuma, parkova ili uz usamljeno drveće. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama te nema izražen miris. Postoji nekoliko varijeteta Lepiste sordide zavisno od boje plodišta.
Sve su nabrojene vrste iz roda Lepista jestive.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno