Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 8.7.2009.g.

Gljiva br. 222
Nejestiva


Lepiota  clypeolaria  (Bull:Fr) Kummer
Bijelonoga štitarka, štitarka, obuvena suncobrankaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. U mladosti stožast, kasnije konveksan i na kraju se skroz izravna. U sredini je ispupčen, a ispupčenje ostane prisutno i u odraslih primjeraka. Rub klobuka obično pravilano okružen, nije vijugav, sa njega obično vise ostaci krpasto-bjelkastog ovoja. Inače, temeljna boja klobuka je bijela, ali je sav prekriven sitnim pahuljastim čehicama oker, smeđaste ili ponekad riđe boje. Sredina (ispupčenje) je tamnije boje (riđe).

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Slobodni, gusti, nejednako dugi, bijele ili blijedožute boje.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 0.8 cm. Valjkast, pravilan, prema dnu se proširuje, šupalj. Ne posjeduje tipičan vjenčić ili prsten, već je ispod prstenaste zone sav prekriven vunastim krpastim ostacima ovoja bjelkaste boje. Ostaci ovoja mogu biti mjestimice i oker boje (pogotovo u doljnjoj polovici). Odmah ispod listića u samom gornjem dijelu je gladak i bijele boje.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Mekano, tanko, bjelkaste boje. Okus blag i neodređen, miris nije posebno istaknut ili je pomalo neugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, vretenaste, 13-15 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Vrlo česta gljiva bjelogoričnih i crnogoričnih šuma na različitim tipovima tala. Najčešće raste u skupinama od nekoliko primjeraka, ali može se naći i pojedinačno.

JESTIVOST:
Nejestiva. U nekim novijim priručnicima svrstana kao otrovna.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Lepiota ventriosospora Reid je vrlo slična, ali su joj pahuljice na stručku i klobuku okeržućkaste ili okerriđe boje, a meso je blijedožućkaste boje (posebno istaknuto ispod kožice klobuka).
Lepiota ignivolvata Bousset & Josserand ima na bijelom stručku jedno ili dva prstenasto obrubljena područja koja su riđenarančaste boje po čemu se lako prepozna.
Lepiota cristata (Bolt:Fr) Kummer naraste manja, nema ostatke bjelkastih pahuljica po cijelom stručku, već samo mali prstenak u gornjem dijelu stručka te neugodan miris.
Lepiota alba (Bres.) Saccardo ima više-manje gladak klobuk bez pahuljastih čehica te raste na livadam i drugim travnatim područjima.
Sve su ove nabrojene vrste Lepiota nejestive ili otrovne.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno