Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 7.7.2009.g.

Gljiva br. 219
Uvjetno jestiva


Lentinus  conchatus  (Bull:Fr) Schroeter
Školjkasta busenjačaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
4-12 cm. U početku konveksan, kasnije se ispruži, lijevkasto udubljen. Rub klobuka podvinut prema unutra, najčešće nepravilno vijugav. Kožica klobuka pustenasta, ponekad se raspuca pa bude kao čehava. Najčešće je vinsko ljubičaste boje prožet smeđastom, kasnije izblijedi i bude crvenkastoljubičast. Često i sa izblijedjelim područjima, tj. sa oker ili krem primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, uski, spuštaju se niz stručak, ponekad su račvasti, oštrica listića nije nazubljena. U početku su kremžućkaste boje sa ružičastom nijansom, kasnije smeđasti. Na pritisak potamne (posmeđe).

STRUČAK:
Visine do 4 cm, debljine do 2 cm. Kratak, zdepast, pun, čvrst, ekscentrično ili lateralno postavljen u odnosu na klobuk, sama baza stručka je mekana (vunasta). Gladak, sličnih boja kao i klobuk (u mladosti prožet ljubičastom, kasnije smeđast).

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Elastično, žilavo, tanko, bjelkaste boje. Miris je ugodan i aromatičan, a okus blag.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptično ovalne, 5-6 x 3-3.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno ili češće u grupama (busenasto) na panjevima, deblima ili prividno na tlu iz korijenja bjelogoričnog drveća (najčešće bukva). Pojavljuje se na manjim, ali i na većim nadmorskim visinama gdje je i češća.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva zbog žilavog mesa. Jestiva samo dok je mlada, kasnije je prežilava i teško probavljiva. Stručke odbaciti jer su pretvrdi.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je čekinjasta busenjača Lentinus strigosus (Schw.) Fr. koja je u mladosti također ljubičaste boje, ali joj je klobuk prekriven gustim čekinjastim dlačicama po čemu se lako razlikuje od školjkaste busenjače.
Lentinus cyathiformis (Schaeff.) Bres. može narasti puno veći, ali nema ljubičastu boju, već je kremsmeđaste boje.
Lentinus suavissimus Fr. naraste manji, nikad nije ljubičast, već okerbjelkaste boje te ima prepoznatljivi miris po anisu.

OPASKE:
U pojedinoj literaturi ova je gljiva može biti navedena pod imenima (sinonimima) Panus conchatus (Bull. ex Fr.) Fries i Lentinus torulosus (Pers.) Loyd.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno