Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Boletus Webmaster' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 80
Ljekovita


Lentinula  edodes (Berk.) Pegler
Shii-take, šitake, mirisna aniskaPorijeklo slika: Url


Opis:

KLOBUK:
U obliku uvrnutog kišobrana, od 5 do 10 cm veličine, varira u boji od tamno smeđe do tan.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Guste bijele ili bež lamele.

STRUČAK:
Drvenast bez ovojnice na dnu.

OTRUSINA:
Svjetlo obojena, elliptična, inamyloidna i raspšena.

MESO:
Spužvasto, svijetlo, ugodnog aromatičnog mirisa koji podsjeća na anis.

MIKROSKOPIJA:
Spore bijele, eliptične, inamyloidne, 5-6.5 x 3-3.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Ne raste prirodno kod nas. Uzgaja se.

JESTIVOST:
Pokazalo se da gljive, a posebice vrsta shiitake, sadrže eritadenin, visoko nezasićene masne kiseline, histinska vlakna i ostale tvari koje u znatnoj mjeri snižavaju odnosno održavaju normalnu razinu masnoća u krvi.

Shiitake poznata još i kao japanska gljiva, te se u tradicionalnoj medicini Kine i Japana tisućama godina koristi kao ljekovito sredstvo za niz poremečaja u organizmu. Shiitake posjeduje nekoliko snažnih imunoaktivnih supstanci, koje pojačavaju obrambene sposobnosti tijela. Osnovna supstanca je polisaharid nazvan lentinan, za koga se smatra da ima raznovrsna ljekovita svojstva. Neke studije su pokazale sposobnost lentinana da inhibira rast stanica raka, te je u Japanu i dozvoljen kao sredstvo za liječenje raka želuca. Za razliku od kemoterapije i zračenja, koji napadaju stanice raka (ali nažalost i zdrave stanice), lentinan stimulira prirodne imune sposobnosti organizma da se bore protiv bolesti. Shiitake stimulira imuni sistem organizma tako što potice lučenje interferona, pojačava brzinu i efikasnost fagocitoze, a pozitivno utječe i na aktivnost "prirodnih stanica ubica". S druge strane ima i direktno antivirusno djelovanje.

Također, u tradicionalnoj medicini Dalekog Istoka, Shiitake se uspješno koristila kao sredstvo za smanjenje holesterola u krvi, arterosklerozu i srčana oboljenja koja su vezi sa lošim stanjem krvnih sudova.

Neki znanstvenici čak ukazuju na pozitivno djelovanje pojedinih tvari izoliranih iz gljiva u borbi protiv HIV-a. Pokazalo se da "lentinan" (tvar izolirana iz shiitake gljiva) koči prijanjanje HIV-a na stanice "domačina", ali i da spriječava umnožavanje HIV-a koji je već prodro u stanice "domačina".

DOBA:
- Uzgaja se -

SLIČNE VRSTE:
Neke vrste čehavki iz roda Pholiota, npr. Pholiota populnea koja naraste mnogo veća i ima tamnije obojene listiće.

OPASKE:
Može se pojaviti i pod imenom (sinonimom) Lentinus edodes (Berk) Sing.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno