Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 7.7.2009.g.

Gljiva br. 217
Uvjetno jestiva


Lentinellus  cochleatus (Hoffm:Fr) Karsten
Žilava aniska, anisova žilavkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Željko Remar, a slijedeće tri Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
2-8 cm. Klobuk najčešće ima oblik lijevka ili školjke, u mladosti s podvinutim krajevima prema unutra (prema listićima). Obično nije pravilno okružen (pojedini primjerci jesu), već se na jednom dijelu suzuje, odnosno razdvaja sa "prorezom". Kožica klobuka je obično glatka i sjajna, no pronađu se primjerci prekriveni tamnijim uraštenim nitima u kožici klobuka koje se ponekad cijepaju u čuperke, pa klobuk djeluje kao da je malo čehav. Temeljna boja je smeđa, sa oker ili crvenkastim nijansama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Srednje gusti, nepravilno nazubljeni (pilasti), dugo se spuštaju niz stručak. Bjelkastokrem boje, u starosti sa crvenkastom nijansom.

STRUČAK:
Visok do 6 cm, debljine do 1.5 cm. Ekscentrično postavljen, žilav, gladak, šupalj, prema dolje spojen i srašten sa drugim stručcima, a u samoj bazi svi se spojeni stručci najčešće korijenasto produžuju (na tom mjestu bjelkasto pahuljast). Često je spiralno zavinut sa usječenim uzdužnim brazdama. Kožnato kremoker boje, u donjem dijelu tamniji (smeđast).

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Žilavo i elastično u klobuku i u stručku, starenjem još više izraženo. Bjelkastoružičaste boje. Miris prilično jak, podsjeća na anis (var. inolens – istih osobina, ali bez mirisa). Okus malo gorkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglaste, sitno bradavičaste, 4.5-5 x 3.5-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste busenasto uz panjeve, prividno na tlu iz korijenja ili uz bolesna debla bjelogoričnog drveća (najčešće bukve).

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva zbog žilavog mesa. Može se jesti dok je mlada. Mlada se može posušiti, samljeti u prah i kao začin (miris na anis) dodavati jelima. Upotrebljavati se može samo klobuk.

DOBA:
Ljeto – jesen. Ponekad već krajem proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Lentinellus micheneri (Berk & Kurt) Pegler naraste manji, nema tako jako lijevkast klobuk i ne raste busenasto.
Neolentinus adhaerens (Alb & Schw:Fr) Redhead & Ginns raste na crnogorici, ne raste busenasto, nema lijevkasti klobuk i ima pravilan stručak.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno