Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 30.6.2009.g.

Gljiva br. 216
Jestiva, izvrsna


Leccinum  scabrum  (Bull:Fr) SF Gray
Brezov djed, pravi djed, dedek, obični hrapavac, kapucin, pasji vrganj, brezovac, kravarikPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-18 cm. U mladosti konveksan, kasnije se ispruži, više-manje pravilnog oblika. Kožica klobuka je suha i pustenasta (sitno zrnasta), bez sjaja, za vrijeme vlažnog vremena glatka i ljepljiva. Boja je varijabilna, iako je temeljna boja smeđa, ali sa crvenim, sivim, oker ili u starosti ponekad i maslinastim primjesama. Mjestimice može oblačasto ili mrljasto izblijediti.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su prilično dugačke (do 3 cm), slobodne, kompaktne, kasnije omekšaju poput spužve, u mladosti bijele boje, kasnije sve više sive. Pore su sitne, okrugle, najprije bijele, kasnije sive boje, pod pritiskom nakon nekoliko minuta posmeđe.

STRUČAK:
Visok do 20 cm, debljine do 3 cm. Valjkast, vitak, tanak, pravilan, zavinut obično u doljnjem dijelu gdje je i deblji. Bjelkaste boje, u gornjem dijelu svjetliji, posut sitnim crnkastim zrncima ili čehicama pa je opći dojam da je crnkaste boje. U gornjem dijelu je uzdužno (u linijama) narebran.

OTRUSINA:
Duhanski smeđa.

MESO:
Samo u mladih primjeraka u klobuku je kompakno i čvrsto, no ubrzo omekša, a u starih bude mekano poput spužve i gnjecavo. U stručku je tvrđe i vlaknasto. Bijele boje, značajnije ne mijenja boju na prerezu, ostane više-manje bjelkasto ili prožeto sivom ili ružičastom nijansom. Okus i miris blagi i ugodni.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, izduljene, vretenaste, 12.5-17.5 x 5-5.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u šumama, parkovima, vrtovima, dvorištima i slično, ali uvijek samo uz breze sa kojima je u mikorizi. Na takvim staništima vrlo česta vrganjevka, ponekad masovna. Javlja se na različitim nadmorskim visinama, od nizinskih plantaža breza pa sve do planinskih brezovih sastojina. Iako voli suša vapnenačka tla, vrlo rado raste i u vlažnim šumama na kiselim tlima.

JESTIVOST:
Vrlo dobra jestiva vrganjevka dok je mlada i ima čvrsto meso klobuka. Starenjem postane mekana i gnjecava i kao takva je manje ukusna. Kod starijih primjeraka stručci nisu za jelo jer su pretvrdi, dok se kod mlađih može iskoristiti barem gornja polovica koja je mekana, a kod sasvim mladih je cijeli stručak mekan. Pogodna je za sve načine pripreme kao i obični vrganji. Može se duboko zamrznuti prethodno blanširana, konzervirati sušenjem, stavljanjem u ocat ili u ulje.

DOBA:
Ljeto-jesen. Ponekad se javi već u drugoj polovici proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Postoji mnogo djedova sličnih boja koji rastu uz breze, a koje je teško razlikovati od brezovog djeda (Leccinum scabrum). Da stvar bude gora, u literaturi je kod različitih autora potpuna zbrka i nepodudarnost oko tumačenja vrsta ovih djedova i njihovih osobina. Međutim, svim brezovim djedovima je zajedničko da su jestivi. Spomenimo samo neke od njih.
Leccinum variicolor Watling ima crnkastosmeđi klobuk koji je mjestimice svjetlije obojen ili išaran svjetlijim mrljama, dno stručka mu se obično oboji plavkastozeleno, a meso na prerezu najprije postane ružičaste boje.
Leccinum roseofractum Watling ima klobuk kestenjasto smeđe boje, a meso mu na prerezu postane crvenkastoružičaste boje.
Leecinum brunneogriseolum Lannoy & Estades ima svijetlosmeđi ili sivkastosmeđi klobuk, a čehice na stručku su mu svijetle (sivkaste ili smeđaste). Baza stručka mu se oboji plavozeleno.
Leccinum melaneum (Smotl.) Pil. & Derm. je crne boje klobuka i vrlo gustih crnih čehica na stručku, ne mijenja značajnije boju na prerezu kao ni Leccinum scabrum, a neki ga smatraju samo njegovom varijacijom crne boje klobuka.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno