Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kustera/Kuki/' na unosu dana 24.5.2011.g.

Gljiva br. 326
Jestiva, vrhunska


Leccinum  quercinum  (Pilat)Green & Watling
Hrastov turčinPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Marjan Kuštera, a slijedeće tri Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
Može dosegnuti i do 20 centimetara u promjeru,najprije je poluloptast,potom raširen i kod zrelih pravilno kružan.Kožica mu je ,,lisičije,,-crvenkasto-smeđe,riđesmeđe,pa čak i boje hrđe.Prelazi rub klobuka.Kod starijih primjeraka izblijedi.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su okolo stručka zaokružene u jarku,svijetlosive,a na presjeku se bojaju u roza.Pore su sitne,okruglaste,bijele,kasnije posive starenjem gljive.

STRUČAK:
Vrlo visok i robustan,naraste do 20 cm u visinu i bude do 4 cm debel u bazi.Veoma često je kriv,što je jedna od karakteristika prepoznavanja.Osnovne je boje bijele,pahuljasto posut čehama,koje su od vrha svijetle,a idući ka bazi sve više crvenkasto-smeđe.Boji se upravo otrusinom i ovisi od stupnja zrelosti gljive.

OTRUSINA:
Smeđa sa maslinastom nijansom.

MESO:
U klobuku debelo i čvrsto,starenjem ili čuvanjem poslije branja duže od 24 sata omekša.Boje je svijetle,sivkaste,a na presjeku se prvo boja u roza pa dobija tamniju prljavo-crvenu nijansu.Ako čuvate gljivu po ubiranju duže, dobit će ovu boju mesa na bilo kome dijelu.Meso je prijatna okusa,bez mirisa,ne napadaju ga crvi,što je dobra karakteristika.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke,elipsoidna oblika,13-17 X 4-5 mikrona

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u mikorizi sa hrastom,pa su mu staništa svijetle hrastove šume,usjeci u šumi,kraj šumskih puteva,na rubovima i sl.Rasprostranjen je svuda po Hrvatskoj ali je češći u Slavoniji,a u susjeda u Dolenskoj i Vojvodini.

JESTIVOST:
Jestiva,odlična gljiva,ukusna.Meso ne napadaju crvi što ju daje na kvalitetu.Pri termičkoj obradi mijenja boju na crvenkasto što ne bi trebalo nikome smetati.Može se pripraviti na mnogo načina,pohovati,peći,sa povrćem,pa i kiseliti u staklu.Od načina priprave,stručak se može odbaciti ako je isuviše tvrd (kod starijih primjeraka).

DOBA:
Srpanj - do polovice Studenog u toplim šumama.

SLIČNE VRSTE:
Moguće ga je brkati sa Jasikinim turčinom-Leccinum aurantiacum, brezinim turčinom-Leccinum versipelle,no pazimo li na stanište,odnosno na drvo-domaćina biće nam olakšano određenje vrste.Bilo kakovo brkanje sa ovim vrstama nije štetno,jer se radi o odličnim jestivim gljivama,te ih mnogi i zovu samo Turčin.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno