Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 23.6.2009.g.

Gljiva br. 208
Jestiva, izvrsna


Lactarius  volemus  (Fr:Fr) Fr
Presnac, sirovka, pečenica, pastirska mliječnica, prijesna mliječnica, sirogriz, samojetkaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Najprije konveksan sa jako uvrnutim rubom klobuka, kasnije se raširi i udubi u sredini. Klobuk inače dosta pravilnog oblika, u starijih primjeraka može biti nepravilno valovit. Površina klobuka suha, pustenasta, u starijih primjeraka i za vrijeme suše može se raspucati pa iz raspuklina proviruje bjelkasto meso, a oko tih raspuklina nastanu smeđaste mrlje od mlijeka koje se osušilo na zraku. Vrlo promijenljive boje, može biti gotovo žut, ali najčešće je narančastožute, okerriđe, crvenosmeđe ili vrlo tamne smeđeriđe boje sa karmin daškom (var. oedematopus). Sredina klobuka najčešće je tamnije obojena. Na ozlijeđenim mjestima odmah ispušta obilan bijeli mliječni sok.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, uski, malo se spuštaju po stručku, sa mnogo listića nejednake dužine. Na ozlijeđenim mjestima ispuštaju obilan bijeli mliječni sok i ubrzo na tim mjestima posmeđe. Inače su bjelkaste do blijedožute boje, u starosti oker sa smeđastom nijansom.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 3 cm. Valjkast, pravilan, čvrst, pun, glatke površine, ali obično sitno injast. Sličnih boja kao i klobuk, ali obično svjetlijih nijansi, u vrhu klobuka blizu listića bjelkaste boje. U samoj bazi stručak je obično malo sužen i na tom mjestu bjelkasto injast.

OTRUSINA:
Bjelkastokrem.

MESO:
Prilično debelo, čvrsto, kompaktno, na jači pritisak lako puca i odvaja se u većim komadima. Bjelkaste je boje, otrgnuto i izloženo zraku posmeđi. Ispušta obilan bijeli mliječni sok koji također na zraku nakon nekog vremena blago posmeđi. Mlijeko je ljepljivo, slatko, vrlo karakterističnog mirisa koji podsjeća na ribe (ponajprije haringe), kuhane rakove ili školjke. Okus mesa istovjetan, blag, ugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglaste, 8-10.5 x 7-9 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Može rasti pojedinačno, ali najčešće raste u manjim ili većim skupinama u bjelogoričnim (bukva, hrast, kesten) i crnogoričnim (smreke) šumama, na neutralnim i lužnatim tlima. Vrlo dobro podnose sušno razdoblje pa ih se može naći za vrijeme ljetnih suša dok drugih gljiva ima jako malo.

JESTIVOST:
Možemo reći da je presnac dvojbena delikatesa. Neki ga naprosto obožavaju i smatraju za jednu od najboljih gljiva, dok drugi ne podnose njegov jaki okus koji podsjeća na haringe. Ova vrsta mliječnice može se jesti potpuno sirova, pa zato je i dobila niz narodnih imena koja na to ukazuju. Gljiva je, osim sirova, najbolja ako se pripremi pržena na tavi, na roštilju ili žaru. Može se blanširati i duboko zamrznuti, međutim takva gubi svoj karakterističan okus pa ćemo biti zakinuti za njenu jedinstvenu aromu (iako dijelom zadrže prilično jak okus i nakon kuhanja). Dakle, za upotrebu su najbolje svježe gljive bogate mliječnim sokom koji je bitan za njihov jedinstveni okus. Ova vrsta kod nas u Hrvatskoj nije popularna jestiva i malo ljudi je pozna i konzumira. Kod naših susjeda u BiH je vrlo cijenjena i smatra se jednom od najboljih gljiva, također i u Austriji i Njemačkoj je vrlo popularna jestiva vrsta, a u nekim područjima tih zemalja je njena populacija ozbiljno ugrožena.

DOBA:
Ljeto – prva polovica jeseni. Najčešća je u ljetnim mjesecima (krajem lipnja, srpanj, kolovoz). Ponekad ćemo ju pronaći već krajem proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Zbog specifičnog mirisa i obilnog mlijeka slatkog okusa presnac se vrlo lako razlikuje od ostalih mliječnica. Najsličnija mu je Lactarius rugatus Kuhner & Romagn. koja nema tako jako izražen miris, ima rijetke listiće, a raste u mediteranskom području uz borove i hrastove.
U sjevernoj Americi također rastu dvije vrste mliječnica koje izgledom jako podsjećaju na presnaca. To su Lactarius hygrophoroides Berk. & Curtis (rijetki bijeli listići, bijelo mlijeko na mijenja boju) i Lactarius corrugis Peck (gusti listići okeržute boje, bijelo mlijeko mijenja boju u smeđastu).

OPASKE:
Pri skupljanju i rezanju presnaca za jelo ruke i prsti će nam se dobrano zamrljati smeđeriđom bojom i postati ljepljive (od obilnog mliječnog soka koji gljiva ispušta na ozlijeđenim mjestima). Međutim, ta se boja relativno lako odstranjuje sa prstiju toplom vodom i sapunom.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno