Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 19.6.2009.g.

Gljiva br. 205
Nejestiva


Lactarius  torminosus  (Schff. Ex Fr.) Gray
Runjava mliječnica, brezovka, lažna rujnicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Bruno Basezzi.


Opis:

KLOBUK:
5-12 cm. Najprije je konveksan s podvijenim rubom i vrlo dlakavim rubom klobuka koji je prekriven dugačkim vunastim dlakama bijele boje. U skroz mladih, gotovo polukuglastih primjeraka podvijena ruba klobuka, dlake su toliko guste da zatvaraju listiće (listići se od njih ne vide). Klobuk se kasnije raširi, u sredini udubi, ali rubovi klobuka i u starosti ostaju prema dolje i ukrašeni bjelkastim dlačicama. Bjelkaste dlačice su prisutne i na ostatku klobuka, ali nisu tako guste kao na rubu. Klobuk je narančastocrvene ili ružičastocrvene boje sa jasno uočljivim tamnijim koncentričnim pojasevima.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Silazni, uski, gusti, vrlo tanki, nejednako dugi. Krem boje sa ružičastim daškom. Na ozlijeđenim mjestima ispuštaju bijeli mliječni sok.

STRUČAK:
Visok do 8 cm, debljine do 2.5 cm. Obično je kratak i zdepast, čvrst, valjkast, najprije pun, zatim se prošuplji. Istih boja kao i klobuk (bjelkast, ružičast, narančast) ili malo svijetliji od njega. Ponekad sa rijetkim kapljastim udubljenjima tamnije boje.

OTRUSINA:
Krem (sa ružičastom nijansom).

MESO:
Debelo, drobivo, zrnate strukture, bjelkaste ili krem boje, ispod kožice klobuka sa okerružičastim daškom. Mliječni sok je obilan, bijele boje, nepromijenljiv na zraku, vrlo ljut i gorak. Miris ugodan, voćni.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglasto eliptične, 8.5-10.5 x 7-8.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Mikorizna sa brezama. Može rasti svugdje gdje ima breza – šume, livade, parkovi, vrtovi, dvorišta i slično. Pojavljuje se u skupinama, a može rasti na različitim nadmorskim visinama, od nizinskih područja pa sve do planina. Posebno česta gljiva brezovih sastojina istočne i sjeverne Europe.

JESTIVOST:
Nije jestiva, lagano otrovna zbog izrazito ljuto-gorkog okusa. Može prouzročiti ozbiljne probavne smetnje.

DOBA:
Druga polovica ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Postoji nekoliko mliječnica dlakavog klobuka koje imaju bijelo mlijeko koje ne mijenja boju na zraku. Neke od njih su:
Lactarius pubescens (Fr.) Fr koja također raste uz breze, ali je manje dlakava po klobuku i svjelijih je boja (bjelkaste boje sa ružičastim daškom).
Lactarius tesquorum Malencon naraste manja, pojavljuje se u mediteranskom području uz bušine (Cistus) i mediteranske hrastove te joj je klobuk okeržute boje sa bjelkastim dlačicama.
Lactarius mairei Malencon također raste na toplijim staništima uz mediteranske hrastove, a klobuk joj je smeđastooker boje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno