Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 19.6.2009.g.

Gljiva br. 207
Jestiva


Lactarius  salmonicolor  Heim & Leclair
Jelova rujnica, lososova rujnicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
6-15 cm. Najprije konveksan sa uvrnutim rubom klobuka. Kasnije se raširi, a obično je u sredini malo udubljen, bez sjaja, gladak. Predivne je lososove boje tj. narančast s ružičastim daškom ili narančastooker boje. Najčešće posjeduje koncentrične pojasaste krugove tamnije narančaste boje. Ponekad su ti krugovi jako izraženi i gusti, ponekad samo vidljivi uz rub klobuka, a ponekad gotovo da skroz izostanu. U načelu ne mijenja boju, tj. ne pozeleni na ozlijeđenim mjestima, iako se iznimno na nekim mjestima može dogoditi mala promjena boje u zelenu.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Prirasli uz stručak ili se malo spuštaju po njemu, gusti, nejednako dugi, mekani, oštrica svjetlija. U početku su bjelkastonarančasti, kasnije lijepe lososove boje kao i klobuk. Na ozlijeđenim mjestima ispuštaju mlijeko narančaste boje.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 2.5 cm. Često kratak, valjkast, gladak, u mladosti pun, zatim se ubrzo prošuplji. Lososove boje kao i klobuk, mjestimice može biti bjelkast (posebno tik ispod listića). Često je prekriven sa pjegama ili kapljastim udubljenjima tamnije narančaste boje (iako ponekad one mogu gotovo sasvim izostati).

OTRUSINA:
Blijedooker.

MESO:
Lako se lomi, drobivo, zrnate strukture, svijetlonarančaste boje. U stučku se kasnije prošuplji i iznutra je pahuljičasto i bjelkaste boje. Meso i narančasti sok, za 1-2 sata na zraku, postanu tamno crvene boje. Meso ne mijenja boju (ne pozeleni). Miris ugodan, osvježavajući, okus u početku blag, zatim malo gorkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglasto eliptične, 9-12 x 6.5-7.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Isključivo uz obične ili srebrne jele (Abies alba) sa kojima je u mikorizi. Najčešće raste u manjim ili većim skupinama u planinskim i pretplaninskim područjima.

JESTIVOST:
Jestiva, dobra. Može se pržiti na tavi, peći na žaru ili roštilju kao i ostale vrste rujnica. Mogu se jesti pohane i raditi od njih salate. Dobre su i ukiseljene. Nisu baš pogodne za kuhanje, tj. juhe i variva. Mogu se čuvati i u dubokom zamrzavanju, prethodno blanširane, no ipak su najbolje kad se pripreme svježe. Neki ih još melju i od njih rade ajvar.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
S obzirom na stanište uz jele i da ne mijenja boju na ozlijeđenim mjestima u zelenu (što je prepoznatljiva osobina drugih mliječnica narančastog/crvenog mlijeka iz sekcije rujnica) lososovu rujnicu lako ćemo razlikovati od spomenutih rujnica (Lactarius deliciosus, Lactarius semisanguifluus, Lactarius deterrimus, Lactarius sanguifluus, Lactarius quieticolor).

OPASKE:
Kod nekih se ljudi (nakon što pojedu veće količine rujnica) može dogoditi da im se urin oboji u crvenu boju. No, to nije zabrinjavajuće (možda samo vizualno), jer nema negativnih efekata po zdravlje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno