Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 18.6.2009.g.

Gljiva br. 202
Nejestiva


Lactarius  glyciosmus  (Fr:Fr) Fr
Kokosova mliječnica, pahuljičasta mliječnicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
2-5 cm. U početku konveksan, zatim se raširi i u odraslih primjeraka udubi. Rub u mladih primjeraka obično podvrnut. Sredina je često ispupčena (pogotovo kod mladih gljiva), kasnije je udubljena. Klobuk je pustenast, odnosno prekriven gustim bjelkastim paučinastim čehicama. Sivkastosmeđaste ili sivkastokrem boje, sa ružičastom ili ljubičastom nijansom. Obično sa jednim (uz rub klobuka) ili dva (blizu sredine) koncentrična pojasa tamnije boje, iako može biti i bez njih.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, nejednako dugi, malo se spuštaju po stručku. U početku su blijedožute boje sa ružičastim daškom, kasnije oker. Na pritisak i na ozlijeđenim mjestima ispuštaju kapljice bijele tekućine, odnosno bijelog mliječnog soka.

STRUČAK:
Visok do 6 cm, debljine do 1.2 cm. Valjkast, krhak, prilično pravilan ili malo grbav, gladak, šupalj, kremoker boje sa ružičastom nijansom.

OTRUSINA:
Blijedožuta.

MESO:
U klobuku bjekastokrem boje, krhko, tanko i zrnate strukture. U stručku iznutra mekano (vanjska kora tvrđa), krem boje, krhko. Bijeli mliječni sok nepromijenljive boje, nije posebno obilan, blagog ili gorkasto-ljutkastog okusa. Miris vrlo karakterističan i ugodan – na sušeni kokos, odnosno na mrvice kokosa koje se koriste za kolače.

MIKROSKOPIJA:
Spore okruglasto eliptične, 7-8.5 x 5.5-6.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Kokosova je mliječnica mikorizna sa brezama. Pojavljuje se na raznim nadmorskim visinama, od nizinskih brezovih plantaža pa sve do planinskih brezovih sastojina. Može rasti u velikim množinama od nekoliko desetaka primjeraka na malom prostoru. Raste na relativno kiselim tlima i vlažnim staništima uz breze.

JESTIVOST:
Nije jestiva zbog gorkasto-ljutkastog okusa.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog specifičnog okusa koji podsjeća na kokos može se zamijeniti jedino sa vrstom Lactarius mammosus Fr. koja također ima sličan miris, ali ne tako jako izražen. Ona naraste veća, raste u planinskim crnogoričnim šumama (smreka, bor) i ima tamniju boju klobuka.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno