Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 17.5.2011.g.

Gljiva br. 59
Jestiva, vrhunska


Lactarius deliciosus (L:Fr) SF Gray
Rujnica, brinovkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Bruno Basezzi.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. U početku konveksan, kasnije se raširi i često bude ulegnut i ljevkast. Narančastooker ili smeđastocrvenkaste boje sa tamnijim koncentričnim krugovima. Kod starijih primjeraka često pozeleni, a isto se ponaša kad ga pritisnemo.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Narančasti listići su prilično gusti, silazeći po stručku, pomiješani sa kraćima i krhki. Kad se slome puštaju narančastu tekućinu, te na tim mjestima kasnije pozelene.

STRUČAK:
Visok do 7 cm, debljine do 2.5 cm. Zdepast, cilindričan, šupalj iznutra. Inače čvrste vanjske kore, ali kasnije se sve više prošupljuje i postaje mekaniji. U gornjem dijelu prekriven bjelkastim prahom. Slične je boje kao i klobuk s više ili manje tamnijih kapljastih udubljenja po svojoj površini.

OTRUSINA:
Bjelkasta ili krem.

MESO:
U početku tvrdo, ali krhko, kasnije mekanije. Boja mesa varira od bjelkaste do blijedonarančaste, izloženo na zraku pozeleni. Kad se prereže ispušta narančasti mliječni sok boje mrkve koji kasnije malo pozeleni, a kasnije potamni. Miris je ugodan, biljni, začinski. Okus slatkasto gorkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi okersmeđe, eliptične, 7-9 x 6-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u crnogoričnim šumama, posebno ispod raznih vrsta borova (Pinus), u nizinama i planinama. Česta je i uz borove u primorskom pojasu.

JESTIVOST:
Zbog svojeg aromatičnog začinskog okusa i mirisa smatra se vrlo kvalitetnom jestivom gljivom. Najbolje su dakako pečene na žaru, roštilju, pržene u tavi na maslacu, ulju i slično. Mogu se jesti i pohane i raditi od njih salate. Također su vrhunske ukiseljene. Nisu baš pogodne za juhe i variva. Mogu se čuvati i u dubokom zamrzavanju, prethodno blanširane, no ipak su najbolje kad se pripreme svježe. Neki ih još melju i od njih rade ajvar.

DOBA:
Ljeto-kasna jesen.

SLIČNE VRSTE:
Nalik su joj druge srodne vrste jestivih rujnica iz sekcije Dapetes, koje na prerezu također ispuštaju narančasto ili crveno mlijeko. To su Lactarius sanguifluus koja je najčešća uz borove u primorskim krajevima i ispušta crveno mlijeko. Zatim, Lactarius semisanguifluus kojoj prvobitno narančasto mlijeko na zraku postane crveno, a svi dijelovi gljive imaju tendenciju da jako pozelene. Lactarius salmonicolor koja raste uz jele (Abies), cijelo joj je plodište narančaste lososove boje i gotovo uopće ne pozeleni i na kraju Lactarius deterrimus koja raste uz smreke i ima jači gorkasti okus, klobuk gotovo bez koncentričnih krugova, a stručak bez jamica.

OPASKE:
Kod nekih se ljudi (nakon što pojedu veće količine rujnica) može dogoditi da im se urin oboji u crvenu boju. No, to nije zabrinjavajuće (možda samo vizualno), jer nema negativnih efekata po zdravlje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno