Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 2.6.2011.g.

Gljiva br. 352
Nejestiva


Lactarius chrysorrheus 
Lažna rujnicaPorijeklo slika: Nalaz i fotografija Marjan Kustera


Opis:

KLOBUK:
Jako liči na pravi rujnicu,kako po obličju tako i boji.Širine je od 4-7cm,više žute no narančaste boje,išaran koncentričnim krugovima koji su narančasti,ali ne kao u rujnice.Klobuk je najprije ravan,sa ilegnućem u središtu i podvijena ruba.Gladak je ali ne i ljepljiv.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Blijedi,više boje vrhnja,sa daškom narančaste.Jako su gusti,do stručka ili blago silazeći niz stručak.Do ruba su viličasti.Na dodiru ili ozljedi puštaju bijelo mlijeko u kapima koje pri oksidiranju na zraku požuti.

STRUČAK:
Visok do 8 cm i debeo 2-3cm,najprije pun,potom šupalj.Boja je usklađena s klobukom.Nema dubokih kapljastih ulegnuća kao rujnica.

OTRUSINA:
Bjeličaste boje.

MESO:
Mekano,bijelo,na presjeku pušta bijelo mlijeko koje na zraku požuti za par minuta.Na okus je veoma gorko ili ljuto i oštro,a mirisa je nezamjetljivog.

MIKROSKOPIJA:
Spore su staklaste i ovalna oblika.
7-9 X 6-7 mikrona

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Jako rasproistranjena gljiva koja raste u većim skupinama.Hrastove šume su njeno pravo stanište,no nađe se i u kestenu -marunima.

JESTIVOST:
NEJESTIVA,ali nije i otrovna.

DOBA:
Od srpnja do kraja rujna.

SLIČNE VRSTE:
Liči joj prava rujnica Lactarius deliciosus,no ona raste u yimzelenim nasadima bora i izrazito je narančaste jarke boje,sa zelenkastim particijama,a mlijeko joj trenutno mijenja boju u zelenkastu.Rujnica je voćna mirisa.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno