Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 17.6.2009.g.

Gljiva br. 201
Jestiva


Laccaria  laccata (Scop:Fr) Cooke
Crvenkasta gljivica, obična lakovkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
2-5 cm. U početku konveksan, zatim se ispruži, u sredini sa jamicom ili ulegnućem. Rub vijugav, u mladih uvijen, u starijih primjeraka nepravilno se izvrče prema gore. Svilenast, hrapav, fino brašnast odnosno pustenast, crvenkaste boje sa oker, smeđim ili ružičastim nijansama. Za vlažnog vremena tamnije boje, starenjem i za vrijeme suše izblijedi.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki, debeli, prirasli uz stručak ili se malo po njemu spuštaju, nejednako dugi, neravne oštrice. Slične boje kao i klobuk, ali češće sa izraženom ružičastom nijansom. U starosti mogu biti bjelkasto naprašeni od spora.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 0.8 cm. Vitak, valjkast, vlaknast, najprije pun, potom se prošuplji, čvrst, grbav. Crvenkaste boje, prekriven bjelkastim svilenastim vlakancima, u bazi često sa bjelkastim dlačicama, odnosno predivom.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Tanko u klobuku, mekano, crvenkaste boje. U stručku je vlaknasto, tvrdo, crvenkasto. Miris i okus neizraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore okrugle, sa bodljama, 7-10 x 5.5-7.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na vlažnim tlima, u mahovini, na goloj zemlji, uz šumske puteve i na njima. Prilično česta i rasprostranjena vrsta gljive. Nerijetko raste u većim množinama od nekoliko desetaka primjeraka na malom prostoru.

JESTIVOST:
Dobra jestiva gljiva. Pogodna je za juhe, umake, za pirjanje, miješanje sa ostalim gljivama itd. Može se kiseliti, stavljati u ulje, a pogodna je i za sušenje. Sušena se može samljeti u prah i dodavati jelima.

DOBA:
Ljeto – kasna jesen. Ponekad već u drugoj polovici proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Crvenkasta gljivica vrlo je promijenljiva vrsta gljive varijabilnih oblika i boja. Također, postoji još nekoliko vrlo sličnih lakovki crvenih boja iz roda Laccaria. Međutim, sve su jestive. Spomenimo samo neke. Laccaria proxima (Boud.) Pat. naraste nešto veća (do 8 cm promjera klobuka i 15 cm visine) i tamnijih je boja (crvenosmeđa). Laccaria bicolor (Maire) Orton ima donji dio stručka (posebno bazu) ljubičasto obojen. Laccaria fraterna (Cke & Mass) Pegler je vrlo mala (do 3 cm promjera klobuka), ima klobuk crvenonarančaste boje i izrazito je narebrana gotovo do polovice klobuka.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno