Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 17.6.2009.g.

Gljiva br. 200
Jestiva


Laccaria  amethystina  (Huds.) Cooke
Ljubičasta gljivica, ljubičasta lakovkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
2-6 cm. U početku konveksan, kasnije se ispruži. U sredini bude najčešće sa malim jarkom ili udubinom, rub klobuka više-manje nepravilan, vijugav. Bez sjaja, mat, suh, prekriven sitnim pustenastim zrncima, odnosno čehicama. U mladosti je predivne jarke ljubičaste ili ljubičastomodre boje. Stariji i suhi primjerci mogu jako izblijediti i biti blijedoljubičasti.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki, debeli, prirasli uz stručak ili se malo po njemu spuštaju, nejednako dugi. Iste boje kao i klobuk – ljubičasti. Starenjem gube ljubičastu boju i od spora postanu bjelkasto oprašeni.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 0.8 cm. Dugačak, vitak, vijugav, najprije pun, zatim šupalj, čvrst, s vremenom postane vlaknast. Ljubičaste boje, prekriven bjelkastim svilenastim vlakancima, u bazi često sa bjelkastim dlačicama, odnosno predivom.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Tanko u klobuku, mekano, blijedoljubičaste boje. U stručku je vlaknasto, tvrdo, blijedoljubičaste boje. Bez izraženog okusa. Miris također neizražen ili lagano voćni.

MIKROSKOPIJA:
Spore okrugle, sa bodljama, 9-11 x 7.5-9.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na vlažnim tlima, u mahovini, na lišću bjelogorice ili iglicama crnogorice. Prilično česta i rasprostranjena vrsta gljive. Nerijetko raste u većim množinama od nekoliko desetaka primjeraka na malom prostoru.

JESTIVOST:
Dobra jestiva gljiva. Pogodna je za juhe, umake, za pirjanje, miješanje sa ostalim gljivama itd. Jelo od gljiva može vizualno uljepšati i obogatiti jer i nakon kuhanja zadržava ljubičastu boju. Može se kiseliti, stavljati u ulje, a pogodna je i za sušenje. Sušena se može samljeti u prah i dodavati jelima.

DOBA:
Druga polovica ljeta – kasna jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog izrazite ljubičaste boje ne može se zamijeniti sa drugim vrstama iz roda Laccaria koje su većinom crvenkastih boja. Sve su vrste iz roda Laccaria jestive.
Zamjena je moguća sa otrovnom ljubičastom šljemovkom Mycena pura (Pers:Fr) Kummer koja ima vodenasti izgled, gušće listiće koji su blijede ljubičaste boje te izraziti miris na repu, odnosno rotkvicu.

OPASKE:
Rijetki su berači gljiva kod kojih ćete u košarici ugledati ovu vrstu. Mnogi ljudi smatraju da ljubičaste gljive ne mogu biti dobre za jelo. Stoga se ljubičasta gljivica u jesen može nakupiti u većim količinama, a kako je vrlo dobra za jelo vrijedno ju je poznavati.
U pojedinoj literaturi ova se vrsta nalazi pod imenom (sinonimom) Laccaria amethystea (Bull.) Murill.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno