Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 17.6.2009.g.

Gljiva br. 199
Jestiva, vrhunska


Kuehneromyces er mutabilis  (Scop:Fr) Smith & Sing
Panjevčica, aromatična panjevčica, promijenljiva ljuskavicaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Marin Sršan, treće Josip Marino Šimić, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. Tanak, u mladosti polukuglast do konveksan, zatim se konveksno ispruži i na kraju potpuno izravna. Kožica klobuka je sjajna, glatka, djelomično se može guliti. Rub klobuka više-manje valovit, pogotovo u starijih primjeraka, sa njega nerijetko vise krpasti ostaci zastorka (u mladih primjeraka). U mladih primjeraka ostaci zastorka u obliku malih točkastih krpica dopiru sve do sredine klobuka. Samo je za vlažnog vremena rub klobuka narebran, a za vrijeme suše klobuk može biti i ispucan. Sredina klobuka najčešće malo ispupčena. Bojom varira u zavisnosti od vlage u zraku. Za vlažna vremena je sredina klobuka svjetlije boje (bjelkastooker), a rub klobuka je tamniji, vodenast i okersmeđe boje. Suši se od sredine prema rubu, pa za vrijeme sušnog razdoblja cijeli postane bjelkastooker do okercimetne boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Tanki, mekani, gusti, malo se spuštaju po stručku, nejednako dugi. Najprije su blijedožuti, kasnije smeđeriđe boje.

STRUČAK:
Visok do 8 cm, debljine do 1 cm. Valjkast, vitak, barem u jednom dijelu zavijen, cjevasto šupalj, krhak. U gornjoj trećini posjeduje prolazan smeđasti vjenčić koji se često ubrzo pokida. U gornjoj zoni između vjenčića i listića je bjelkaste boje i isprugan. Od vjenčića prema dolje je sve više sitno ljuskavo čehast i smeđe boje. U samoj bazi tamnije smeđe boje i srašten zajedno sa ostalim stručcima.

OTRUSINA:
Smeđeriđa.

MESO:
Tanko, samo u sredini klobuka deblje. Mekano u klobuku, kao vodenasto, bjelkaste boje. U stručku je smeđasto i vlaknastije. Okus je blag i ugodan. Miris ugodan, gljivlji, osvježavajući.

MIKROSKOPIJA:
Glatke, u obliku badema, 6-7.5 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u velikim množinama (busenasto) najčešće na panjevima i deblima raznog bjelogoričnog drveća (preferira bukvu). Ima je od nizina pa do planinskih predjela, iako je češća na većim nadmorskim visinama. Može rasti i na crnogoričnim panjevima (smreke).

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva ugodnog aromatičnog okusa. Najbolja od svih gljiva (panjevčica) koje rastu busenasto po panjevima. Pogodna za juhe, umake, pirjana jela itd. Može se i umjetno uzgajati. Jestivi su samo klobuci, stručci su previše vlaknasti.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Otrovna sumporača Hypholoma fasciculare (Huds:Fr) Kummer koja ima sumporastožute listiće, sumporastožut ili žutonarančast klobuk te jako gorko meso.
Posebnu pažnju trebamo obratiti da ju ne zamijenimo sa smrtonosno otrovnom rebrastom patuljicom Galerina marginata (Batsch) Kuehner koja nije čehasta po stručku ispod vjenčića, ima istaknuti miris i okus po brašnu te raste samo na crnogoričnom drveću.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno