Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 16.6.2009.g.

Gljiva br. 197
SMRTNO Otrovna!


Inocybe  erubescens  A. Blytt
Crvenkasta cjepača, Patouillardova cjepačaPorijeklo slika: Autor fotografija je Ervin Raguzin.


Opis:

KLOBUK:
3-10 cm. U početku koničan, izduljen, kasnije se raširi, a u sredini najčešće ostane tupo ispupčen. Boje bjelokosti ili kremoker boje, tamnije (crvenkasto) radijalno vlaknasto isprugan. Starenjem i na dodir mjestimice dobije ciglasto crvenkastu boju.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, izrezani uz stručak ili gotovo slobodni, nejednako dugi, oštrica sitno pahuljičasta. U početku bjelkasti sa ružičastim odsjajem, kasnije kremsivkasti, u starijih primjeraka maslinastosmeđi. Njačešće mijenjaju boju na dodir, postaju ciglastocrveno zamrljani.

STRUČAK:
Visine do 9 cm, debljine do 2 cm. Dosta debeo pa djeluje robusno, valjkast, na dnu najčešće malo zadebljan (ali bez bulbe). Vlaknast, fino uzdužno isprugan, bjelkaste boje kao i klobuk ili obično malo svjetliji., na dodir i starenjem također pocrveni.

OTRUSINA:
Duhanski-smeđa.

MESO:
U klobuku bijelo, na prerezu u unutrašnjosti nepromijenjive boje, na ugrizima može biti crvenkasto. U stručku vlaknasto, na prerezu u unutrašnjosti nepromijenljivo. Miris nezamjetan, u starijih neugodan, odvratan. Okus neizražen., blag.

MIKROSKOPIJA:
Duhanski-smeđe, glatke, u obliku graha, 10-13 x 5.5-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U manjim skupinama, rijetko pojedinačno, na toplijim vapnenačkim tlima. U bjelogoričnim šumama ili parkovima , uz usamljeno drveće, uz grmlje, uz puteve i slično. Posebno voli staništa uz bukve i lipe, ali i ostalo bjelogorično drveće.

JESTIVOST:
Smrtno otrovna. Sadrži velike količine otrova muskarina. Muskarin je jedini otrov u gljiva za koji postoji prirodni protuotrov koji se naziva atropin. Atropin je alkaloid koji je sastojak biljke koja se u nas naziva "velebilje" (Atropa belladonna) po kojoj je dobio i ime. Također je prisutan u još nekim drugim biljkama. Atropin djeluje vrlo brzo nakon uzimanja, blokira nepovoljno djelovanje muskarina na živčani sustav čovjeka i simptomi trovanja ubrzo nestaju bez posljedica. U suprotnom, tj. bez liječenja atropinom, muskarin može uzrokovati srčani zastoj i prekid cirkulacije krvi, nakon čega može nastupiti i smrt.

DOBA:
Druga polovica proljeća – ljeto.

SLIČNE VRSTE:
Zbog veličine, robusnosti i mijenjenjem boje u crvenu relativno lako se može razlikovati od drugih cjepača. Tako velika može narasti Inocybe jurana (Patouillard) Saccardo koja je tamnije smeđastosive boje klobuka koji je često prožet ružičastocrvenom nijansom, a takve joj je boje i stručak u donjoj polovici. Listići, klobuk i stručak joj ne mijenjaju boju na dodir za razliku od crvenkaste cjepače. Inocybe fraudans (Britzelm.) Sacc. (=Inocybe incarnata Bres.) također može biti prilično velika, te mjestimice crvenkastoružičasto obojena, ali njezin je miris jako izražen, aromatičan, a podsjeća na voćne likere. Postoje druge manje cjepače koje mogu imati crvenkastu boju plodišta, kao npr. Inocybe godeyi Gillet koja naraste svega do 5 cm promjera klobuka i ima izraženu bulbu na dnu stručka.
Posebno trebamo paziti da crvenkastu cjepaču ne zamijenimo sa odlično jestivom jurjevkom Calocybe gambosa (Fr:Fr) Singer ex Donk, budući da se može pojaviti u drugoj polovici proljeća kada jurjevke još mogu rasti. Jurjevke ne mijenjaju boju plodišta u crvenkastu, nemaju radijalno isprugan klobuk te imaju jak miris po brašnu. Ako se obrati pozornost na te momente, zamjena je gotovo nemoguća.

OPASKE:
U starijoj literaturi ova cjepača može naći pod imenom (sinonimom) Inocybe patouillardii Bres.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno