Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.6.2009.g.

Gljiva br. 195
Uvjetno jestiva


Hypholoma  sublateritium  (Fr) Quelet
Crvenkasta panjevčica, crvenkasta sumporača, ciglastocrvena sumporačaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, druge i treće Danijel Balaško, a četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
4-12 cm. U mladosti polukuglast, zatim konveksan, starenjem se sve više proširuje i ispružuje. Gladak, uz rub žućkasto pahuljičast ili krpast od ostatka zastorka što je posebno izraženo u mlađih plodišta. Ostaci zastorka obično vise s ruba klobuka. Uz rub klobuka svjetlije obojen okercrvenkast, a prema sredini sve tamniji, ciglastocrven, a u samom središtu i riđecrven.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, tanki, nejednako dugi, prirasli uz stručak. U početku su kremžute boje, zatim sivkastomaslinasti i na kraju maslinastocrnkasti.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 1.5 cm. Valjkast, vitak, čvrst, tvrd, šupalj, obično u donjem dijelu tipično zakrivljen. U bazi gdje je obično srašten sa ostalim stručcima se malo suzuje. U gornjem dijelu obično pahuljičast od ostatka zastorka, kasnije u odraslih primjeraka manje-više gladak. Crvenkastosmeđe boje u donjoj polovici, u gornjoj krem ili blijedožućkast. U gornjoj trećini nosi prolazan prstenak (od ostatka zastorka) koji koji je u mladih gljiva kremžućkast, a u starijih crnkast od zrelih padajućih spora.

OTRUSINA:
Smeđeljubičasta.

MESO:
U klobuku blijedožućkasto, čvrsto, kompaktno. Vlaknasto i tvrdo u stručku, u gornjem dijelu blijedožuto, u bazi crvenkasto. Miris nezamjetan, okus blag ili malo gorak.

MIKROSKOPIJA:
Čokoladnoljubičaste, glatke, eliptične, 6-7 x 3-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u manjim ili većim busenima na starim panjevima ili prividno na tlu (na korijenju drveća). Vrlo česta i rasprostranjena vrsta, najčešće raste na bjelogoričnom drveću, ali može se pojaviti i na crnogorici.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva zbog možebitnog gorkastog okusa koji kuhanjem nestaje. Osobno, često sam nalazio primjerke koji uopće nisu gorki ili tek jedva zamjetno. Jestivi su samo klobuci, jer su stručci vlaknasti.

DOBA:
Proljeće – jesen. Ponekad i zimi ako je blaga.

SLIČNE VRSTE:
Najveća mogućnost zamjene je sa otrovnom sumporačom Hypholoma fasciculare (Huds:Fr) Kummer koja ima sumporastožute listiće, sumporastožut ili žutonarančast klobuk, manje ostataka zastorka po rubu klobuka te meso puno gorčeg okusa.
Jestiva sivolisnata panjevčica Hypholoma capnoides (Fr:Fr) Kummer raste samo na crnogoričnom drveću, najčešće na većim nadmorskim visinama. Ona naraste puno manja, nema takvu ciglastocrvenu boju klobuka, već je okeržuta ili svijetlosmeđasta sa tamnijim narančastim ili crvenkastim središtem klobuka. Listići su joj sivkasti, ni u jednoj fazi nisu zeleni ili maslinasti.
Nejestiva Pholiota astragalina (Fr:Fr) Singer bojama i busenastim rastom može jako nalikovati na crvenkastu panjevčicu, ali raste na crnogoričnim panjevima planinskih predjela, ima u početku narančastožute listiće koji postaju hrđavosmeđi kakva je i boja otrusine.

OPASKE:
Crvenkasta panjevčica je posebno cijenjena jestiva gljiva u Japanu i SAD-u gdje se i komercijalno uzgaja i prodaje. U Japanu ju zovu "Kuritake" što bi u prijevodu značilo kestenova gljiva (jer često raste na kestenovim panjevima). U Europi ova se gljiva većinom smatra nejestivom ili ponekad čak i otrovnom, a razlog tomu je najvjerojatnije rizik da se ne zamijeni srodnom sumporačom Hypholoma fasciculare koja je otrovna.
U pojedinoj literaturi ovu ćemo gljivu naći pod imenom (sinonimom) Naematoloma sublateritium (Schaeff.) P. Karst.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno