Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 13.6.2009.g.

Gljiva br. 192
Jestiva, izvrsna


Hygrophorus  poetarum  Heim
Pjesnička puževicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-20 cm. Mesnat, u početku konveksan, kasnije se ispruži, a pod starost ponekad i udubi. Rubovi klobuka u mladosti podvrnuti prema listićima, kasnije se izravnaju, nepravilno valoviti. Za vlažnog vremena kožica klobuka sjajna i vlažna, inače suha i više-manje glatka. Narančastoružičaste boje, sad svjetlije sad tamnije. U sredini tamnije obojen, prema rubovima klobuka izraženo svjetliji, ponekad (pod lišćem) bude potpuno bijel.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki, debeli, mekani, elastični, nejednako dugi, malo se spuštaju po stručku. Od stručka su obično odvojeni okruglim "ovratnikom" koji razgraničava listiće i stručak. Bijele ili krem boje.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 2.5 cm. Valjkast, čvrst, u dnu se suzuje, obično zavijen u donjoj polovici. Svilenast, vlaknast, sitno baršunast ili lagano uzdužno izbrazdan, pun, u gornjem dijelu ponekad pokriven kapljicama vode. Bjelkastokrem boje, nerijetko sa narančastoružičastom nijansom.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Debelo, mekano, voštano, krhko, bijele boje, ispod kožice klobuka može biti prožeto blagom ružičastom nijansom. Okus blag, ugodan. Miris vrlo karakterističan, aromatičan, na peruanski balzam ili po jasminu.

MIKROSKOPIJA:
Eliptične, u masi bijele, 6-8 x 4-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim šumama na vapnenačkim tlima, uvijek uz bukve sa kojima je mikorizna. Raste u manjim ili većim skupinama (ponekad i više desetak primjeraka). Prilično rijetka vrsta, ali svake se godine može naći na istom staništu. Ima je i u brežuljkastom i pretplaninskom području. U sjevernim i središnjim dijelovima Hrvatske, ali dopire sve do krajeva blizu mora, uz uvjet prisutnosti bukava.

JESTIVOST:
Ugrožena, strogo zaštićena.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Izgledom, bojama i veličinom najsličnija je nejestiva jelova puževica Hygrophorus pudorinus (Fr:Fr) Fr koja kao što joj i ime govori raste isključivo uz jele, viskoznija je te ima miris i okus (gorkast) po smoli.
Jestiva Hygrophorus nemoreus (Pers:Fr) Fr ima izraženije narančasto obojeni klobuk sa uraslim zrakastim nitima, miris po brašnu i stanište uz hrastove.
Ostale bojom slične puževice iz roda Hygrophorus su mnogo manjih dimenzija i stoga se ne mogu zamijeniti sa pjesničkom puževicom.

OPASKE:
Pjesnička puževica je strogo zaštićena gljiva, nalazi se na crvenom popisu ugroženih gljiva Hrvatske.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno