Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 58
Jestiva, vrhunska


Hygrophorus marzuolus (Fr:Fr) Bresadola
Ožujka, martovka, marčnica, ožujska puževica, snježnica, proljetna sočnica, marčevkaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Danijel Balaško, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
4-15 cm. Najprije konveksan, zatim ravan, a u starijih primjeraka i udubljen. Vrlo nepravilan, vijugav, grbast, jastučast. Boje varira od svijetlo sive do tamnosive i ponekad gotovo crne. Ponekad kada je prekriven lišćem može biti potpuno bijel. Rub klobuka nepravilan i vijugav.
Kožica klobuka gotovo suha, nije sluzava kao u većine ostalih puževica.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići srednje gusti, debeli, razmaknuti, bjelkaste boje, kasnije sivi. Malo se spuštaju po stručku; međusobno povezani poprečnim naborima.

STRUČAK:
8 cm visok, 3 cm debljine. Nepravilan, ponekad izrazito debeo i zdepast, ponekad tanji i valjkast. Mesnat, pun, slične bjelkastosive boje kao klobuk, samo svjetliji. Pri vrhu pokriven finim bjelkastim prahom.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Debelo, sočno, bjelkaste boje. Miris ugodan, u starijih gljiva malo podsjeća na miris urina. Okus blag.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, 5-7.5 x 4-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Najviše se navodi da raste u crnogoričnim šumama bora, jele i smreke ispod sloja iglica, no rastu one i u potpunoj bjelogorici uz bukve i hrastove. Vole pješčane terene. Najprije će se pojaviti na mjestima koja su veći dio dana osunčana.

JESTIVOST:
Ugrožena, strogo zaštićena.

DOBA:
Udarno doba pojavljivanja ožujki je od početka ožujka do kraja travnja. Kad je zima blaga pojaviti će se čak u siječnju i veljači, pogotovo u nizinsko-brdovitom području, a samo iznimno moguće ih je naći i krajem jeseni. Na velikim nadmorskim visinama raste čak i do kraja svibnja, a ponekad i u lipnju.

SLIČNE VRSTE:
Nalik joj mogu biti neke druge vrste puževica, kao npr. vrlo rijetke Hygrophorus atramentosus ili Hygrophorus camarophyllus. Nalikovati joj može i crna krasnica (Russula nigricans), no ona ne raste ljeti i u jesen i ima drugačiju strukturu plodišta.

OPASKE:
Ožujka je strogo zaštićena gljiva, nalazi se na crvenom popisu ugroženih gljiva Hrvatske.
Ožujska je puževica jedna od prvih gljiva koje će se pojaviti nakon dosadne i hladne zime. Kada je zima bez snijega i jako hladna, ožujki neće biti puno jer će hladnoća nepovoljno utjecati na rast micelija. Ako je zima relativno blaga s puno snijega on štiti njihov micelij od hladnoće, te kad nastupi toplije vrijeme i snijeg se počne otapati te gljive će brzo izmigoljiti van. Inače, ožujke su dobro prikrivaju ispod lišća tako da njihova staništa nije jednostavno pronaći. Ponekad se cijela plodišta razviju pod debelim slojem lišća.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno