Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 10.6.2009.g.

Gljiva br. 187
Jestiva


Hygrophorus  agathosmus  (Fr) Fr
Mirisna puževica, bademova puževicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. U mladih gljiva polukuglast, pa ubrzo konveksan, prilično pravilnog oblika. Kasnije se ispruži i u odraslih primjeraka bude i udubljen. Rubovi klobuka u odraslih primjeraka valoviti i ponekad naborani (narebrani). Središte klobuka najčešće vidljivim ispupčenjem, ali može biti i slabo primjetno. Površina glatka, sjajna, mazava, vlažna, za vrijeme sušnog razdoblja suha ili tek malo mazava i tada se smežura obično pri rubu klobuka. Boja varira od bjelkastokrem do sive boje, obično u sredini nešto tamnije obojen.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki, razmaknuti i debeli, nejednako dugi, mekani, povezani poprečnim žilicama, spuštaju se po stručku. Bijele ili bjelkastokrem boje.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 1,5 cm. Valjkast, pun, suh, u gornjem dijelu (apex) posut sitnim bjelkastim zrncima, odnosno bjelkasto prašnjast. Bijele boje, starenjem malo potamni.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Mekano, sočno, bijele boje, ispod kožice klobuka sivkasto. Miris jak na marcipan, tj. na gorke bademe, odnosno na anis. Okus blag i podsjeća na marcipan.

MIKROSKOPIJA:
Eliptične, glatke, 7.5-10 x 4.5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Osobito česta u planinskim i pretplaninskim crnogoričnim šumama, najčešće uz smreke na vapnenačkim tlima, posebno duž puteva ili na travnatim područjima obraslih mahovinom. Može se pronaći i u nizinama, u sađenim smrekovim plantažama. Raste u manjim ili većim skupinama.

JESTIVOST:
Jestiva. Zbog prilično jakog mirisa i okusa, koji ostane i nakon pripreme jela, nekima se ova gljiva neće svidjeti. Možda ju je zato bolje pomiješati (tek nekoliko primjeraka) sa drugim gljivama. No, treba napomenuti da nekima taj miris i okus uopće ne smetaju.

DOBA:
Kraj ljeta – kasna jesen.

SLIČNE VRSTE:
Jestiva Hygrophorus pustulatus (Pers:Fr) Fr raste na istim staništima uz smreke i ima sivu boju plodišta. Međutim, na stručku ima sitne crnkaste čehice (pustule) i nema miris po bademima. Hygrophorus hyacinthinus Quelet također raste na istim staništima, ali za razliku od mirisne puževice, ona ima slatkasto cvjetni miris koji podsjeća na zumbule. Također je jestiva.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno