Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 9.6.2009.g.

Gljiva br. 183
Nejestiva


Hygrocybe  conica (Scop:Fr) Kummer
Stožasta vlažnica, konična vlažnica, stožasta staklača, stožarkaPorijeklo slika: Autor fotografije je Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
2-5 cm. Kao što joj ime i govori, stožasta vlažnica dok je mlada ima klobuk u obliku stošca, kasnije se on raširi, ali ostane oštro ispupčen i podsjeća na kineski šešir ("coolie hat"). Kožica je u mladih gljiva glatka, sjajna, vlažna, kasnije se posuši i bude vidljivo uraslo vlaknasta. Rub klobuka ponekad iscjepan. Obično narančastocrvenkaste boje, sa žutim, limunžutim ili maslinastim tonovima (var. chloroides je potpuno limunžute boje). Starenjem i na dodir pocrni.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su rijetki ili srednje gusti, debeli, pomiješani s kraćima, slobodni. U ranoj mladosti su bijele boje, zatim žućkasti ili limunžuti, ponekad i sa maslinastom nijansom. Starenjem i na dodir postaju crnkasti.

STRUČAK:
Naraste do 10 cm visine i do 0.5 cm debljine. Valjkast, gladak, vlažan, vlaknast, šupalj, najčešće uzdužno crtast, odnosno brazdast. Krhak, lako se uzdužno kida. Boje slične kao i klobuk ili češće svjetliji. U gornjem dijelu obično žute boje, u srednjem dijelu narančastožut i u samoj bazi bjelkast. Na dodir i starenjem pocrni.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
U klobuku tanko, blijedožuto, na prerezu pocrni. U stručku bjelkaste boje na prerezu, također pocrni, vlaknasto. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, u masi bijele, 8.5-9.5 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste na livadama, pašnjacima, u voćnjacima, parkovima, uz rubove šuma, općenito na travnatim područjima. Obično se pojavljuje u manjim skupinama. Jedna od najčešćih i narasprostranjenijih gljiva iz roda Hygrocybe. Ima je od nizinskog područja pa sve do planinskih pašnjaka.

JESTIVOST:
Nejestiva. Sumnjiva, otrovna? Novijim istraživanjima je otkriveno da u nekih ljudi može izazvati trovanje. U Kini su sredinom 20 stoljeća zabilježena takva trovanja od kojih su četiri navodno završila smrću. U nekim priručnicima će biti označena kao jestiva gljiva, ali ovdje ju zbog sumnji u njenu otrovnost svrstavamo u nejestive. Štoviše, vrlo je mala gljiva, neizdašna, vlažno ljepljivog plodišta tako da i nije podesna za jelo.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Postoji nekoliko sličnih vrsta u rodu Hygrocybe koje pocrnjuju na dodir i starenjem. Hygrocybe nigrescens (Quel.) Kuhner koja naje robusnija, veća i još intenzivnije pocrni. Hygrocybe tristis (Pers) Moeller kojoj je klobuk žutonarančast, a može biti i sa maslinastim primjesama. Hygrocybe conicoides (Orton) Orton & Watling Koja raste u pjeskovitim područjima dstručkom duboko ukopanim u tlo, odnosno pijesak. Hygrocybe riparia Kreisel je vrlo mala, do 2 cm promjera klobuka i raste također na pjeskovitim tlima. Pojedini autori smatraju da su ove vrste samo varijeteti vrste Hygrocybe conica.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno