Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 9.6.2009.g.

Gljiva br. 181
Jestiva, izvrsna


Hydnum  repandum  L:Fr
Prosenjak, migač, žuta ježevicaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a slijedeće tri Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-15 cm. Klobuk je mesnat, u početku je nepravilno polukuglast, zatim nepravilno konveksan, kasnije se raširi, ponekad malo i udubi u starijih primjeraka. U mladih primjeraka rub klobuka podvrnut prema dolje, a dosta se dugo tako zadrži i kod starijih, najčešće valovit. Glatke površine, odnosno poput fine antilop kože, često sa grbicama, manjim jastučastim izbočenjima, udubljenjima ili crtastim brazdama. Za sušnog razdoblja ispuca. Bojom varira od bjelkastožute, žute, pa sve do narančaste ili okercrvenkaste.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Sastavljeno je od bodljika ili iglica koje se spuštaju po stručku. Iglice su vrlo krhke, lako se odvajaju od mesa klobuka, dužine su do 0.5 cm, one koje se spuštaju po stručku kraće. U početku su bjelkastokrem boje, kasnije žutonarančaste i na kraju u starih gljiva riđe.

STRUČAK:
: Visok do 8 cm, debljine do 4 cm. Većinom valjkast, ali tvori i nepravilne oblike, masivan, tvrd, čvrst, ekscentričan (nepravilno postavljen u odnosu na klobuk), zdepast, ponekad u dnu zadebljan, a ponekad uži. Gladak, ponekad ispucan, bjelkaste ili blijedožute boje, na dodir ili prerez dobije narančastožutu boju, pogotovo u bazi.

OTRUSINA:
Bijela ili blijedožuta.

MESO:
Tvrdo i debelo, ali pod malo jačim pritiskom lako puca. Prvotno bijele boje, ali na prerezu dobije žutonarančastu boju. Bez posebnog mirisa, blagog okusa u mladih gljiva, u starijih gorkasto-ljutkasto.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, široko eliptične ili okruglaste, 6-9 x 5-6.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim (bukva, hrast) i crnogoričnim šumama, u brdskim i pretplaninskim šumama. Prilično česta gljiva, raste u manjim ili većim skupinama, ponekad u linijama, polukrugovima ili krugovima.

JESTIVOST:
Odlično jestiva gljiva, tvrdog kompaktnog mesa i svojstvene arome. Brati samo mlade primjerke koji su tvrdi i sočni i kojima su bodljike još krembjelkaste boje. Starijima meso postene plutasto i gorko pa više nisu za jelo. Dobar je za miješanje s ostalim gljivama. Može se konzervirati sušenjem, blanširati i duboko zamrznuti, a osobito je pogodan za kiseljenje i stavljanje u ulje. Bodljike su također jestive, no nekima bi mogle pokvariti estetski doživljaj jela, pa se mogu iz tog razloga ukloniti. Inače, nema potrebe.

DOBA:
Druga polovica ljeta – kraj jeseni. Ponekad već od kraja proljeća, tj. prve primjerke sam znao nalaziti krajem svibnja.

SLIČNE VRSTE:
Hydnum rufescens Sch:Fr naraste daleko manji, ima pravilniji oblik, stručak mu je postavljen centralno (nije ekscentričan), bodljike mu se ne spuštaju po stručku. Hydnum albidum Peck. ima bijeli klobuk koji na dodir požuti, raste pod borovima u kasnu jesen, ima lagani miris na brašno, nešto duže bodljike i vitkiji stručak te dvostruko manje spore od Hydnuma repanduma. Slovenski autori još spominju formu prosenjaka Hydnum repandum f. amarum Stropnik, Tratnik & Seljak koji ima izraženije gorko meso.
Bojom i oblikom klobuka mogu mu biti nalik i gljive iz roda Albatrellus. Albatrellus ovinus (Schaeff.) Kotl. & Pouzar i Albatrellus confluens (Alb. & Schwein.) Kotl. & Pouzar koje imaju trusište građeno od cjevčica (pora), a ne od bodljika kao prosenjak.

OPASKE:
Kada čistitimo i režemo prosenjake za jelo prsti će nam se dobrano zamrljati riđežutom bojom (slično kao kada skupljamo orahe koji se još nisu odvojili od zeleni u kojoj dozrijevaju). Da bismo to izbjegli, možemo na ruke navući gumene rukavice.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno