Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 18.5.2009.g.

Gljiva br. 177
Otrovna!


Hebeloma sinapizans  (Paulet) Gillet
Rotkvičava tupavica, gorušičina plavuljaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Prilično mesnat, u početku konveksan, kasnije se konveksno raširi i u sredini bude vrlo široko tupo ispupčen. Rub kobuka u starijih valovit. Gladak, kada je mlad malo mazav, a za vlažnog vremena se i sjaji, ponekad bude rub klobuka i malo bnarebran. Bojom je varijabilan, može biti okersmeđast, okernarančast ili rđavooker boje, ponekad i svjetliji kremnarančast. Uz rub klobuka je obično svjetlije boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su gusti, pomiješani s kraćima, zaobljeno prirasli uz stručak sa zupcem.U početku su kremsmeđaste boje, kasnije sve više smeđi sa rđastom nijansom. Oštrica listića nepravilna i sitno bjelkasto pahuljičava, u starijih gljiva listići često budu poderani (pucaju okomito). Ne ispuštaju kapljice tekućine.

STRUČAK:
Visine do 15 cm, debljine do 2 cm (do 3 cm u bazi). Valjkastog oblika, jednoliko debeo sve do baze koja je zadebljana (ponekad i izraženo bulbozno). U gornjoj trećini je fino pahuljast ili čehast (u mladih sa bijelim pahuljicama, starenjem posmeđuju), a nerijetko se te pahuljice nastavljaju sve do dna stručka. Opći je dojam da je bijele boje, ali kod starijih može biti smeđasto zamrljan od padajućih spora. Šupalj, u gornjem dijelu gdje se spaja sa stručkom često sa visećom komadom mesa koji podsjeća na jezičac unutar ljudskog grla ili na viseću sigu (vidljivo na uzdužnom prerezu).

OTRUSINA:
Smeđa ili boje duhana.

MESO:
Prilično debelo u klobuku, prema rubovima klobuka puno tanje. U stručku sa šupljinom. Bijele boje. Miris prilično zamjetan, rafanoidan (po repi ili rotkvici). Okus gorkast, odnosno ljutkast, poput gorušice.

MIKROSKOPIJA:
Spore smeđe, u obliku badema, bradavičaste, 10-14.5 x 6-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u skupinama najčešće po bjelogoričnim šumama, rijeđe u crnogorici. Ponekad u prilično velikom mnoštvu formirajući nepravilne linije i lukove, pa čak i krugove.

JESTIVOST:
Otrovna, uzrokuje probavne poremećaje.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Hebeloma crustuliniforme (Bull:Fr) Quelet naraste manja, ima pun stručak te izlučuje vodene kapljice sa listića i vrha stručka koje se kod starijih primjeraka osuše i posmeđe. Hebeloma eburneum Malencon raste uz crnogoricu (cedar), svjetlije je boje klobuka i izlučuje kapljice iz listića. Hebeloma edurum Metrod ex Bon nema miris po rotkvici te raste uz borove.

OPASKE:
Uz Hebelomu radicosum (Bull:Fr) Ricken, gorušičina je plavulja najveća gljiva unutar roda Hebeloma.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno