Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 7.5.2009.g.

Gljiva br. 176
Jestiva, izvrsna


Gyroporus  castaneus  (Bull:Fr) Quelet
Kestenjasti vrganj, kestenov vrganj, kestenov žljebovac, maronkaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
4-10 cm. U početku dok je mlad konveksan, ubrzo se izravna, u starijih i malo uzdignutog ruba klobuka. Rub klobuka ponekad u starijih primjeraka valovit ili zavrnut. Kožica klobuka je suha, fino pustenasta, u starijih glatka, teško se odvaja od mesa klobuka. Najčešće je smeđekestenjaste boje (otuda mu i ime), boje cimeta ili lješnjaka. Obično malo izblijedi u nekim dijelovima i bude okersmeđe boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su vrlo kratke (3-8 mm), pomalo trbušaste, tj. najdulje su u sredini, a prema rubu klobuka i prema stručku su kraće. Slobodne su, uokolo stručka tvore jarak. U početku kao snijeg bijele, kasnije krem, a starenjem žute do zelenkastožute. Pore su sitne, manje od 1 mm, okruglaste, iste boje kao i cjevčice. U početku kao snijeg bijele, u jakom kontrastu sa kestenjastosmeđim stručkom. U starosti i na ozlijeđenim mjestima posmeđe.

STRUČAK:
Visine do 7 cm, debljine do 2.5 cm. Iste boje kao i klobuk, gladak, često s grbicama ili neravninama. Nije dugačak, djeluje pomalo zdepasto, valjkast. Ima tvrdu vanjsku koru koja se često vodoravno raspuca, pa na raspuklinama proviruje bjelkasto meso. Iznutra je mekši, spužvast i obično komorasto šupalj.

OTRUSINA:
Blijedožuta ili blijedo slamnate boje.

MESO:
U klobuku čvrsto i kompaktno u mladih primjeraka, u starijih mekše. U stručku je mekše, spužvasto, vanjska kora stručka tvrda. Bijele boje, ne mijenja boju, ispod kožice klobuka i u kori stručka smeđasto. Okus i miris vrlo ugodni, okus podsjeća na orahe ili lješnjake.

MIKROSKOPIJA:
Spore blijedo slamnate boje, glatke, eliptične, 8-11 x 4.5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno ili u manjim skupinama u bjelogoričnim šumama, posebno uz hrastove i bukve. Može rasti i na livadama uz rubove šuma, voli otvorenija mjesta, često uz rubove šumskih puteva ili na njima. Iako je ima u raznim dijelovima Hrvatske, nigdje nije česta vrsta. Može rasti i u miješanim i crnogoričnim šumama.

JESTIVOST:
Dobra jestiva vrganjevka, ugodnog mirisa i okusa. Kod starijih primjeraka stručak odbaciti.
Pripremati se može na sve načine kao i obični vrganji.

DOBA:
Ljeto – početak jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Modri vrganj Gyroporus cyanescens (Bull:Fr) Quelet je svjetlije boje (bjelkaste ili sivkastooker boje) i meso mu poplavi na prerezu. Kostanjevka Xerocomus badius (Fr:Fr) Gilbert ima svjetliji stručak, pun iznutra, pore već u početku kremžute boje i malo poplavi.
Od nejestivih vrsta trebamo obratiti pozornost da ga kojim slučajem ne zamjenimo sa žučarom Tylopilus felleus (Bull:Fr) Karsten koja ima mrežicu na stručku, ružičaste pore u odraslih primjeraka te jako gorak okus poput žuči.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno