Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 10.4.2009.g.

Gljiva br. 172
Jestiva, izvrsna


Gomphidius  glutinosus  (Sch:fr) Fr
Veliki slinarPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
4-12 cm. U početku polukuglast, zatim se konveksno izravna, a kod odraslih primjeraka ponekad i malo udubi. Prilično mesnat, pravilnog oblika, pod starost rub može biti malo valovit. Kožica klobuka je gola, glatka, jako sluzava i ljepljiva, lako se skida, bezbojna. Klobuk je sivosmeđaste boje, vrlo često i sa ljubičastim tonovima, u sredini tamniji. Starenjem potamnjuje, dobiva crnkaste flekice.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su debeli, rijetki, pomiješani s kraćima, spuštaju se po stručku, ponekad se račvaju. U početku bjelkastosivkaste boje, kasnije sivi s ljubičastom nijansom i na kraju sivočađavi.

STRUČAK:
Visine do 12 cm, debljine do 2 cm. Pun, čvrst, sluzav, valjkast, podjednake debljine cijelom dužinom ili obično u sredini malo zadebljan. U gornjem dijelu je bijele boje sa ostatkom sluzavog zastorka koji je u početku dok je gljiva mlada bijele boje i spaja stručak i rub klobuka tako da se listići ni ne vide. Kasnije, kod odraslih primjeraka, zastorak ostane na stručku (malo ispod listića) u obliku ljepljive bjelkaste koprene koja s vremenom postane crnkasta od zrelih otpalih spora koje padaju iz listića iznad stručka. U donjem dijelu je stručak žućkaste boje, a u samoj bazi kromžute boje.

OTRUSINA:
Crnkasta.

MESO:
Debelo, u klobuku mekano, u stručku nešto tvrđe. Bijele boje u klobuku, ponekad blizu kožice klobuka sa ljubičastom nijansom, u donjoj polovici stručka žuto. Kožica klobuka je elastična. Bez izraženog okusa i mirisa.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi crnkastosmeđe, vretenaste, 17-20 x 6-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u crnogoričnim šumama (najčešće u smrekovim šumama i plantažama) u razbacanim skupinama koje mogu brojiti i više od desetak primjeraka. Pojavljuje se i u nizinama, ali i na većim nadmorskim visinama. Najviše voli mahovinom obrasla mjesta i puteve u smrekovim šumama.

JESTIVOST:
Jestiva, vrlo ukusna gljiva bez obzira što je sluzava. Ljepljivu kožicu klobuka koja se lako skida odstraniti. Pogodan za razne načine pripreme, može se duboko zamrznuti prethodno blanširan, a može se i sušiti.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog karakterističnog izgleda i osobina ne može se zamijeniti sa drugim vrstama gljiva. Drugi slinari su daleko manji, drugačijih boja i rastu ispod bora - Gomphidius roseus (Nees:Fr) i ariša – Gomphidius maculatus (Scop:Fr).
Zbog sluzavog plodnog tijela i rijetkih debelih listića može ličiti i na neku od puževica iz roda Hygrophorus, (npr. Hygrophorus hypothejus (Fr.) Fr.), međutim one nemaju crnkaste spore i otrusinu, već bijele boje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno