Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 2.4.2009.g.

Gljiva br. 170
Ljekovita


Ganoderma  lucidum  (Curt:Fr) Karsten
Hrastova sjajnicaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a slijedeće tri Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Klobuk promjera 5-25 cm, debljine 2-4 cm. Polukružnog, lepezastog oblika. Površina klobuka tvrdo koričasta, koncentrično zonirana, sjajna, kao lakirana, ali izrazito nepravilna, valovita, sa puno neravnina, grba ili nabora. Bojom vrlo varijabilna, mladi primjerci koji još nisu razvili lepezasti oblik obično su svjetlije bjelkastooker, odnosno narančaste boje. Uz rub klobuka svjetliji bijeli, zatim prema završetku stručka sve tamniji – krem, žuti, narančasti i na kraju crveni). Odrasli primjerci mogu biti potpuno crvene boje, a boja im varira od jarkocrvene, boje trule višnje, smeđecrvene, ljubičastocrvene i naposljetku smeđeriđe boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Nalazi se s donje strane, a sastoji se od kratkih cjevčica (od 0.5-2 cm), bijele boje, kasnije oker. Pore su vrlo sitne, 4-7 po milimetru, vidljive jedino povećalom, okruglaste. U početku su bijele boje, na pritisak potamne, a starenjem budu sivosmeđaste.

STRUČAK:
3-20 cm dužine, do 3 cm debljine. Direktno prelazi u klobuk, vrlo nepravilan, grbičast, naboran, vijugav. Površina mu je glatka, kao lakirana, crvene, odnosno crvenosmeđe boje, stariji boje trule višnje ili smeđeljubičast. Ponekad je vrlo kratak ili ga skoro nema.

OTRUSINA:
Smeđaste ili riđesmeđa.

MESO:
U početku je mekano, elastično, kasnije tvrdo, žilavo, kožasto. Smeđaste boje, bez izraženog mirisa.

MIKROSKOPIJA:
Spore smeđaste, široko eliptične, bradavičaste, 7-13 x 6-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste (parazitira) pojedinačno ili nekoliko primjeraka na mrtvim deblima, panjevima, korijenju (prividno na tlu) bjelogoričnog drveća. Najčešće na hrastu i pitomom kestenu, ali i na drugoj bjelogorici. Može rasti i na još živim stablima, na mjestima gdje su oštećena tj. gdje počinju trunuti. Nije česta gljiva.

JESTIVOST:
Nejestiva, pretvrda. No, sjajna je hrastovka jedna od najpoznatijih ljekovitih gljiva. Uspješno se koristi u svrhu prevencije i liječenja malignih oboljenja, posjeduje izrazita antibakterijska i antivirusna svojstva, povećava imunitet i otpornost organizma, smanjuje šećer i masnoće u krvi, regulira krvni tlak, ima i značajna antibiotska i antialergijska svojstva.

DOBA:
Raste ljeti i početkom jeseni, ali na njena plodišta možemo naići tokom cijele godine.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je Ganoderma carnosum Pat. koja raste na crnogoričnom drveću, posebno jelama (česta je u Gorskom kotaru).
Ganoderma applanatum (Pers ex. Wallr.) Pat., Ganoderma adspersum (Schulz.) Donk. i Ganoderma resinaceum Boud. ex Pat. rastu lateralno priljubljene uz drvo, tj. nemaju stručka.

OPASKE:
Ljekovita svojstva ove gljive poznata su u zemljema Dalekog istoka (Kina, Japan) već više od 4000 godina. U Japanu ovu gljivu zovu "Reishi", a u Kini "Ling Zhi". U svijetu se hrastova sjajnica i uspješno uzgaja, a zbog njezinih dokazanih ljekovitih svojstava brojne farmaceutske tvrtke prodaju lijekove (tablete i slično) na bazi Ganoderme lucidum.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno