Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 2.4.2009.g.

Gljiva br. 168
Nejestiva


Fomitopsis  pinicola  (Swartz:Fr) Karsten
Obrubljena guba, smrekina kopitarkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, druge i treće Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo promjera do 40 cm, debljine do 15 cm. Ima oblik kopita (pogotovo kad je mlado), kasnije se izduži i bude polukružnog oblika. Gornja neplodna površina je različito obojena, sa sivkastocrnim, crvenim, narančastim, oker ili riđim bojama, tik uz rub bjelkasta. Obojenja su obično koncentrično zonirana. Površina je glatka, sjajna, kao lakirana, tvrda, nepravilna, sa grudvicama, grbama i koncentričnim naborima. Rub je zaobljen, tup.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se nalazi s donje strane, a sastoji se od višeslojnih cjevčica dužine od 2-8 mm (svaki sloj). Cjevčice su krem ili slamnatožute boje. Pore vrlo sitne, 3-4 po milimetru, okruglaste, u početku bjelkaste boje, kasnije postanu krem do blijedožute boje, u starih gljiva okersmeđaste. Na pritisak potamne.

STRUČAK:
Nema stručka, plodno tijelo postrance prirašteno uz drvo. Prilično ga je teško odvojiti od drva.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Samo u mladih gljiva mekanije, plutasto, kasnije tvrdo, žilavo, drvenasto. Bjelkaste ili žućkaste boje, gorkastog okusa i kiselkastog mirisa.

MIKROSKOPIJA:
Spore bezbojne, glatke, eliptične, 6-8 x 3-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Višegodišnja vrsta gljive koja najčešće raste na crnogoričnom drveće (rijeđe na bjelogorici). Ponaša se kao saprofit na već mrtvim stajaćim stablima, polegnutim deblima i panjevima. No, može i parazitirati na još živim stablima uzrokujući njihovo propadanje. Također može napasti i stabla voćaka (posebno trešanja i jabuka).

JESTIVOST:
Nejestiva, pretvrda.

DOBA:
Raste tokom cijele godine.

SLIČNE VRSTE:
Vrlo rijetka Fomitopsis rosea (Alb. & Schwein.) P. Karst. ima ružičasto obojeno trusište i raste na smrekama na većim nadmorskim visinama. Fomes fomentarius (L:Fr) Fr koja raste na bjelogoričnom drveću i nema crveno obojenu ni "lakiranu" gornju površinu. Piptoporus betulinus (Bull. ex Fr.) koja raste isključivo na brezama te ima mekanije, gumasto plodište. Phellinus igniarius (L. ex Fr.) Quelet koji ima nepravilniji rast, gornja površina mu je tamnije boje, pore još sitnije i sivkastosmeđaste boje te raste najčešće na vrbama.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno